Малий поліп, та бридкий! Усе, що потрібно знати про поліпи в шлунку і кишечнику

08 Серпня 2018
Малий поліп, та бридкий! Усе, що потрібно знати про поліпи в шлунку і кишечнику

Ми впевнены, що багато хто з вас чули про поліпи в шлунково-кишковому тракті. Вони можуть часто існувати там безсимптомно, а можуть приносити чимало клопоту. Пропонуємо вашій увазі інформацію, що стане корисною для всіх, хто хоче бути здоровим!

Що таке поліп?

Поліп – це наріст невеликого розміру, який локалізується на поверхні слизових оболонок (в даному випадку шлунку або кишечнику). За своєю структурою він є новоутворенням, котре в медичній термінології відносять до доброякісної пухлини, яка має залозисту структуру. Поліпи бувають різної форми, частіше на ніжках, але іноді і без них. Розмір новоутворень варіюється в межах 1-3 см.

Поліпи можуть бути як поодинокими, так і множинними. Якщо у пацієнта спостерігається 1-3 поліпа, то ставиться діагноз одиночних поліпів. Якщо ж новоутворення розростаються до 10-15 штук, то лікар-гастроентеролог може поставити діагноз – дифузний поліпоз.

Доброякісні пухлини у вигляді поліпів мають різну структуру:

  • ворсисті;
  • трубчасті;
  • змішані.

Деякі з новоутворень прикріплені до слизових стінок своєрідними «ніжками», а деякі – товстою основою.

Причини виникнення поліпів

Точна причина виникнення таких новоутворень не відома. Однак існує ряд припущень, серед яких популярні наступні твердження:

  • поліпи виникають внаслідок генетичної схильності;
  • новоутворення частіше виникають у тих пацієнтів, в організмі яких часто відбувалися запальні процеси слизових оболонок;
  • неправильне харчування, зловживання шкідливими продуктами, алкоголь – все це стає причиною виникнення доброякісних пухлин у вигляді поліпів.

Діагностика поліпів

Найкращий спосіб дізнатися, чи є поліпи в шлунку, – це зробити гастроскопію. У «Мед-Союзі» (посилання на Гастроцентр) для вас працює команда професіоналів. Відвідавши наш Гастроцентр, ви будете на 100% впевнені, що вас обстежили комплексно, уважно і ретельно.

Іноді пацієнти дізнаються про наявність поліпів в шлунку або кишечнику, коли вирішують зробити рентген шлунку. У Сумах ми теж надаємо таку можливість! Помітивши дивні болі в черевній порожнині або неприємні відчуття в районі шлунку, приходьте в «Мед-Союз». Консультація гастроентеролога допоможе вам розібратися в симптомах захворювань. Фахівець призначить ряд потрібних обстежень, які повністю роз’яснять картину поганого самопочуття.

Як лікувати поліпи?

Припустимо, у вас знайшли поліп. Подальші дії будуть залежати від того, наскільки важка ситуація саме у вас. Лікарі пропонують кілька шляхів лікування поліпозу, серед яких:

  1. систематичний контроль захворювання. Якщо у вас був виявлений навіть невеликий поліп, то потрібно регулярно робити обстеження (ендоскопію або рентген), для того щоб контролювати його розвиток та ріст. У будь-який момент це новоутворення може перерости в злоякісне;
  2. харчування. Правильно підібрана дієта, яку пропише вам гастроентеролог, зможе пригальмувати зростання і розвиток вже наявних поліпів;
  3. оперативне лікування. Іноді пацієнти потребують видалення поліпів. Це можна зробити під час ендоскопії, процедура має назву «ендоскопічна поліпектомія».

У «Мед-Союз» ви можете звернутися за допомогою, як тільки відчули погіршення свого самопочуття. Забудьте про проблеми, що довго тривожили вас! Приходьте до нас, щоб знайти правильний шлях свого одужання!

Telegram Viber Зателефонувати