Метеозалежність: чому, що робити, як допомогти?

08 Лютого 2018
Метеозалежність: чому, що робити, як допомогти?

Ви помітили, як з кожним роком змінюються погодні умови? Сьогодні на вулиці плюсова температура, йде дощ, а завтра може різко вдарити мороз, забезпечивши нам ожеледь та мігрень. Ні, стаття не про погоду, а про нашу метеочутливості, яка часто призводить до непередбачуваних наслідків. Ми розповімо про те, як не стати «ходячим барометром» в нестабільних погодних умовах.

Поняття «метеозалежність», або про те, чому болить голова на погоду?

Здавалося б, здорова людина здорова в усьому, а тому її не повинні турбувати нездужання, занепад сил, головні болі, підвищений або знижений артеріальний тиск. Однак все частіше на загальні нездужання під час різкої зміни погоди стали скаржитися абсолютно здорові люди молодого віку, діти, підлітки. Звичайно, консультація невролога (посилання на Полікліінку) – це завжди гарна ідея, але іноді загальне нездужання – норма в нестабільній картині погодних умов. Отже, чому ми починаємо себе погано почувати на зміну погоди? Вчені-кліматологи давно виділили кілька видів природних умов, які так чи інакше впливають на самопочуття людини:

  • тонізуючий тип природних умов – гарна погода, яка відповідає порі року, і є нормальною за всіма температурними показниками;
  • індиферентний тип – незначні погодні зміни, температурні перепади, які не несуть ніяких неприємностей, і до яких легко пристосовуються люди, котрі мають захворювання або ослаблений після хвороби організм;
  • спастичний тип – різкий скачок атмосферного тиску, зниження вологості в повітрі, значне підвищення або зниження температури повітря;
  • гіпотензивний тип природних умов – зниження тиску в атмосфері, що провокує зниження вмісту кисню і збільшення вологості. Людям, яких турбують хронічні захворювання серця і судин, в такий період дуже важко, оскільки з’являється задишка, прискорене серцебиття, загальна слабкість, зниження артеріального тиску.

Загалом, поганому самопочуттю під час різкої зміни погоди є наукове пояснення. Як же поводитися, коли нездужання застало зненацька?

Погіршилося самопочуття через різку зміну погоди! Що робити?

Кожна людина повинна регулярно проводити комплексне медичне обстеження організму. Особливо це стосується людей, які мають хронічні захворювання судин і серця. З кожним різким стрибком або падінням ртутного стовпчика, ви піддаєтеся особливому ризику. Саме тому потрібно регулярно проходити базові обстеження, які призначає невролог:

УЗД судин голови та шиї;

аналіз крові клінічний;

УЗД серця.

До речі не зайвим буде зробити РЕГ. У Сумах – це не проблема! Медичний центр «Мед-Союз» пропонує широкий спектр різних обстежень за доступними цінами. Тому якщо ви помітили різке погіршення самопочуття – швидше йдіть до лікаря. Потрібно негайно обстежитися і зрозуміти, на якій стадії знаходиться хронічне захворювання.

Я абсолютно здоровий, але відчуваю слабкість і апатію …

Буває так, що погодні умови впливають і на людей, у яких немає проблем зі здоров’ям. У такому випадку їм потрібно переглянути режим свого сну, харчування, звернути увагу на свої звички. Наприклад, надмірне вживання кави може спровокувати незначне, але підвищення артеріального тиску. І якщо при нормальній погоді людина цього особливо не помітить, то при стрибках атмосферного тиску може погіршитися самопочуття.

Не варто нехтувати правильним режимом сну. Якщо відчуваєте нездужання, то краще розслабитися, прийняти ванну і раніше лягти спати. У більшості випадків якісний відпочинок вирішує багато проблем.

Правильне харчування під час нестабільної погоди – дієвий спосіб впоратися з метеочутливістю. Відмовтеся в цей період від гострих приправ, смаженого м’яса, фастфуду та надмірного вживання цукру. Додайте в раціон продукти, в складі яких є жирні ненасичені кислоти. Вони містять корисні вітаміни і мікроелементи. Покладіть в салат насіння льону або кунжуту, і заправте його замість майонезу оливковою олією. Приймайте, по можливості, вітамінні комплекси, які зміцнять ваш організм.

Нехай погана погода за вікном не стане причиною вашого поганого самопочуття і настрою! Будьте здорові!

Telegram Viber Зателефонувати