Сумська гінекологиня Олеся Мануріна: “Бережіть себе і любіть, не нехтуйте обстеженнями”

26 Травня 2023
Сумська гінекологиня Олеся Мануріна: “Бережіть себе і любіть, не нехтуйте обстеженнями”

Так розпорядилася доля, що українським жінкам довелося жити у складні воєнні часи: шалене емоційне і психологічне навантаження, постійні стреси, невизначеність майбутнього. І що ж мусить нас тримати купи, що дозволяє вистояти і знаходити сили на цей складний шлях?

Підтримка рідних, позитивний настрій і, безумовно, піклування про своє здоров’я. Недарма вважається, що жінка є емоційним центром родини, вона живить енергією своїх близьких. Саме тому мати міцне жіноче здоров’я, вміти правильно піклуватися про себе – це зараз виходить на передній план наших хвилювань і обов’язків перед собою.

Героїня цього інтервʼю – досвідчена сумська лікарка, практикуюча акушер-гінеколог зі стажем 12 років Олеся Мануріна. Ми спробували чесно і відверто поговорити про багато питань, повʼязаних із жіночим здоровʼям: про гігієну, стереотипи і забобони, контрацепцію і секс, проблеми із вагітністю і родами і багато інших важливих тем. Що з цього вийшло, читайте у цьому матеріалі.

«90% ЗНАНЬ СПЕЦІАЛІСТА ПРИХОДИТЬ САМЕ З ДОСВІДОМ, НІЯКІ ПІДРУЧНИКИ НЕ ЗАМІНЯТЬ РЕАЛЬНУ ЛЮДИНУ З ЯКОЮСЬ ПРОБЛЕМОЮ»

 Перш за все, хочу подякувати Вам, що змогли у своєму щільному графіку знайти час на нашу зустріч.

– Це було нескладно, тим паче заради такої справи, як інтерв’ю, через яке сум’яни можуть дізнатися багато чого нового.

– Ви мріяли стати гінекологом з дитинства чи це стало набутим бажанням?

– Я мріяла стати лікарем з дитинства. Будучи малою, лікувала ляльок, потім домашніх улюбленців – через що й вступила до медицинського університету. І вже за навчанням зрозуміла, що саме гінекологія мені більше лежить до душі, ніж кардіологія, наприклад.

– Які були Ваші перші кроки в гінекології? Зможете розповісти якісь цікаві моменти?

– Коли на другому курсі почалася медична практика, яку я проходила у пологовому будинку. Як зараз пам’ятаю, це була медсестринська практика й саме тоді я навчилася робити внутрішньовенні ін’єкції. Тим не менш, душа більше лежала саме до лікарської справи акушера-гінеколога, а не медсестринської. І знаєте, на диво, вона мені більше й вдавалася. Після цього досвіду сама для себе зрозуміла, що так, це мій шлях, який я повинна пройти. Підтвердилися мої здогадки, що займаюся саме своєю справою, до якої лежить душа.

– Які помилки, як початківець, Ви робили?

– Відверто кажучи, як таких помилок я не пам’ятаю. Звісно, одна справа то підручники, а інша – реальність та досвід. Коли, наприклад, ти прийшов з інституту й одразу йдеш приймати пологи, то це вже щось таке, чому не навчають у закладах освіти. Дуже добре це розумієш зараз, коли є якийсь досвід за плечима. Зростає мотивація продовжувати працювати та самовдоконалюватися, коли бачиш результат своєї роботи – задоволені та вдячні пацієнти. Для мене це найкраща мотивація!

– Що ви дізналися про гінекологію саме з досвіду, а не з підручників?

– Скажу вам по секрету, але 90% знань спеціаліста тієї чи іншої галузі приходить саме з досвідом. Ніякі підручники та найякісніші малюнки не замінять реальну людину з якоюсь проблемою. Ті ж самі препарати, які зараз постійно змінюються, а ми повинні за цим слідкувати та вивчати.

– Чи багато до вас зверталось жінок з травматичними ранами внаслідок повномасштабного вторгнення?

– Зверталися жінки й дівчата після згвалтування й вони були одразу направлені до гінекологічного стаціонару нашого міста.

– Яка вікова категорія зверталася до вас саме з проблемами по гінекології через гвалтування рашистів?

– Був випадок з дівчинкою-підлітком 16 років. Дівчинка завагітніла унаслідок гвалтування рашистів, і батьки, беручи віповідальність за стан власної дитини, повезли її в інше місто на аборт. Ще був випадок з жінкою, але вона більш старшого віку, точно не пам’ятаю. На щастя, зараз таких випадків не спостерігається, що не може не тішити.

 

«ВІДВІДУВАТИ ГІНЕКОЛОГА 1 РАЗ НА РІК ТРЕБА ОБОВ’ЯЗКОВО, ТОМУ ЩО ДЕЯКІ ЗАХВОРЮВАННЯ МОЖУТЬ НЕ ДАВАТИ ПРО СЕБЕ ЗНАТИ РОКАМИ»

 

– А от якщо взяти жінок, які не можуть завагітніти. Які поради дасте їм?

– Взагалі, перш за все, потрібно перевірити чоловіка: чи може він мати дітей. А вже далі, коли обстеження показує, що все добре, починаємо повне обстеження жінки. Причин, через які жінка може не мати змоги завагітніти, дуже багато: гормональні захворювання, поліпи, непрохідність маткових труб тощо. Якщо після обстеження ми помічаємо наявність хоча б однієї причини – починаємо лікування й тоді, через пару років, жінка зможе завагітніти.

– Продовжимо тему вагітності, але відійдемо від війни. За практику вашої роботи, які наймолодші та найстарші вагітні пацієнтки у вас були?

– Як вже казала, наймолодша моя пацієнтка була 16 років, а найстаршої навіть не пам’ятаю, бо тут обмежень немає.

– Багато з жінок нехтують відвідуванням гінеколога, бо не хочуть витрачати багато грошей на аналізи чи процедури. Що ви на це скажете?

– Взагалі, жінки та дівчата повинні відвідувати акушера-гінеколога – 1 раз на рік, не враховуючи, торбує вас щось чи ні. Це звичайне скринінгове обстеження жіночого населення для того, щоб ми вчасно могли встановити якесь порушення, коли ще не пізно його лікувати.

– А чи потрібно відвідувати гінеколога, коли не було статевого акту рік чи два?

– Навіть якщо жінка не вела статеве життя рік чи два, це не означає, що у неї буде все ідеально. Не завжди ми хворіємо через чоловіків, я б навіть сказала, що вони навпаки допомагають тримати наше статеве здоров’я у нормі. Тому так, навіть за відсутності статевого життя – відвідувати гінеколога 1 раз на рік треба обов’язково. Чому важливо про це пам’ятати? Тому що деякі захворювання можуть не давати про себе знати роками, а у момент, коли ваш імунітет ослабне, проявитися.

– Чи потрібно підліткам, які ще не втратили цноту, проходити обстеження у гінеколога?

– Дуже популярне запитання у батьків дівчаток-підлітків. Якщо немає ніякої симптоматики, а менструальний цикл регулярний, то огляд 1 раз на рік не є обов’язковим.

 

– Чи може жінка в період вагітності продовжувати статеве життя?

– Вагітність – це не хвороба, а фізиологічний стан жінки. Якщо немає ніяких протипоказань – чому ні? Якщо зручно та немає дискомфорту, партнери можуть вступати у статевий акт без проблем. До дискомфорту я відношу усі види ускладнень та наявність кров’яних виділень чи болю під час статевого акту. Тобто, якщо ви почуваєте себе добре й усе з переліченого раніше не про вас – можете не хвилюватись та насолоджуватись. Вступати у статеві стосунки можна й на 9 місяці, якщо звичайно у вас буде бажання й змога.

 

«ШКОДА, ЩО БАГАТО ХТО ВІРИТЬ У ТЕ, ЩО ГОРМОНАЛЬНІ КОНТРАЦЕПТИВИ ТІЛЬКИ НАБІР ВАГИ СТИМУЛЮЮТЬ, ХОЧА ЦЕ НЕ ТАК»

 

– Можете порекомендувати нашим жіночкам контрацепцію у пігулках? І чим вони можуть бути шкідливими?

– Гормональні контрацептиви (КОКи) мають місце бути. Одні з найкращих оральних контрацептивів для жінок. Як такої шкоди вони не несуть. Взагалі, жінка будь-якого віку може приймати контрацептиви у пігулках й бути впевненою, що вони їй не нашкодять. Адже для чого робились такі медикаменти? Щоб поліпшити життя та зменшити ризики небажаної вагітності.

– Вони ж гормональні, чи не буде від них жінка чи дівчина набирати вагу?

– Знаєте, мені здається, що у мене це запитує кожна друга дівчина, яка чує слово «гормональні» разом з «пігулки». Усі бояться набрати у вазі. Але ми повинні враховувати, що гормональні пігулки також бувають різні. Є гормональні контрацептиви, від яких жінка не набирає вагу й немає як такого якогось побічного ефекту, але це потрібно обговорювати зі своїм гінекологом. Гормональні засоби можуть покращувати апетит чи стимулювати схуднення, покращувати стан шкіри та волося. Дуже шкода, що багато хто вірить у те, що гормональні пігулки тільки набір ваги стимулюють, хоча це не так.

– Після постійного вживання оральних контрацептивів, чи зможе дівчина завагітніти?

– Дивіться, ніякого впливу на фертильні здатності жінки після припинення приймання контрацептивних пігулок (КОКи) жодного немає. Тобто, не хочете завагітніти – приймате ці пігулки за бажання, захотіли – не приймайте.

– Може згадаєте, з якими проблемами, що пов’язані з сексом, до вас зверталися пацієнтки?

– Часто звертаються жінки, що починають жити статевим життям або просто змінюють партнера. Приходять на повне обстеження, щоб дізнатися стан здоров’я. А якщо саме сексу, то топ питання – це використання контрацепції. Ще приходять з питанням гігієни сексуальних відносин.

– Які позиції під час сексу можуть бути небезпечними й призвести до можливих травм?

– Дивіться, якщо приплести сюди ще й закон, то можна сказати так: якщо обидва партнери погоджуються на ті чи інші дії, не примушуючи один одного – то це нормально. Стосовно позицій можу сказати лише те, що як жінка, так і чоловік повинні відчувати себе комфортно й без болю. Якщо статевий акт супроводжується болем, незрозумілими виділеннями, тоді слід звернути увагу й переглянути свої уподобання та звернутися до спеціаліста.

 

«ЗБУДНИК ХВОРОБИ МОЖЕ ЖИТИ В ОДНОМУ З ПАРТНЕРІВ КІЛЬКА РОКІВ»

 

– Якщо жінка заразилася від партнера, то які симптоми допоможуть їй це виявити?

– Якщо це не постійний партнер, бажано використовувати бар’єрні методи контрацепції, щоб не тільки не мати небажану вагітність, а й не підхопити від партнера якихось захворювань. Якщо все ж таки, це сталося, то жінці потрібно негайно пройти обстеження. Але тут також є один цікавий момент. Захворювання, що передаються статевим шляхом – не одразу себе показують. Деякі інфекційні захворювання можуть протікати латентно, безсимптомно й проявити себе тільки через кілька років, коли знизився імунітет. Наприклад, була ситуація, коли жінка виявила у себе інфекційне захворювання під час вагітності, а у неї є чоловік уже кілька років, починаються розмови й навіть сварки стосовно зради. Хоча збудник міг жити в одного з партнерів кілька років і чекати свого моменту.

– Які фактори можуть впливати на розвиток захворювань статевих органів?

– Якщо про інфекційні, то це тільки статевим шляхом. А саме до факторів відносимо: ранній початок статевого життя, велика кількість партнерів, недотримання гігієни, якість гормональні чи ендокринні порушення, метаболічний синдром.

– Які симптоми можуть свідчити про захворювання шийки матки?

– Захворювання шийки матки частіше за всього не проявляє себе ніяк. Тобто жінка може жити з проблемою, але не знати про неї, тому потрібно проходити обстеження в обов’язковому порядку 1 раз на рік, щоб попередити усі подібні проблеми.

– Які є підходи до профілактики та лікування різних форм затримки менструації, та які можуть бути причини таких затримок?

– Порушення менструального циклу – досить поширена проблема останній рік. Чому це відбувається, тому що війна вплинула на менструальний цикл кожної жінки. Це дистрес для суспільства, бо виникають такі зміни у нашому організмі, яких би ніколи не було без війни. Ми проживаємо у хронічному стресі. Дуже часто чую від жінок «Ні, я не стресую», хоча насправді їх організм просто адаптувався до такого життя, адже стрес є у кожного. Наслідком нього можуть бути зміни в організмі, такі як гіперестрогенія тощо. Тому, якщо якісь проблеми є у вашому організмі, ваш менструальний цикл вкаже на них своєю затримкою.

– Чи знаєте Ви, як жінки ставляться до молодих лікарів-чоловіків?

– Знаєте, для нас, лікарів, пацієнт це пацієнт, ми не розглядаємо там щось по особливому, усе по справі. Наше діло – виявити якусь проблему, якщо вона є, а не роздивитися, що там у вас та як. Але звичайно були випадки, коли потрібно дообстеження у мого колеги чоловічої статі, або поза межами центру й жінки питються стосовно статі лікаря. Були випадки, коли жінки навпаки просили їх направити саме до лікаря-чоловіка.

– Як часто Ви стикаєтеся з пацієнтками, які хочуть зберегти свою «дівочу честь» та відмовляються від повного дослідження?

– Були різні випадки й кожна жінка повинна розуміти це сама для себе. Немає якихось чітких стандартів, коли це потрібно робити, а коли пізно. Є категорія жінок, які не бачать у цьому якийсь сенс – таке має місце бути.

– І останнє питання, скільки ж заробляє гінеколог у Сумах?

– Якщо це державні клініки, у нас є установлена законом зарплатня. Взагалі, це залежить від зайнятості лікаря: щільності його графіку, від того, чи залишається він на нічні зміни; від категорії, від оперативних навантажень. Тому, не можна сказати, що лікарі отримують фіксовану суму, бо вона у всіх різна. Але, давайте подивимось з іншого боку, фінансова мотивація – це одна сторона медалі, а інша – це власне результат своєї роботи. Якщо цей результат є, то людина продовжує працювати за своїм фахом і отримувати від цього задоволення та гідну зарплатню. Якщо ж його немає, то змінює свій вид діяльності, або місце роботи.

– Які поради можете дати нашим читачам?

– Хочу побажати усьому жіночому населенню нашого міста жіночого здоров’я, щоб не було причин термінового звернення до лікаря. Бережіть себе та любіть, не нехтуйте обстеженням власного організму, адже це надважливо. Не допускайте до розвитку будь-яких проблем жіночої сфери.

Посилання на джерело.

Telegram Viber Зателефонувати