Психолог, психіатр та психотерапевт. До кого звернутися?

08 Травня 2023
Психолог, психіатр та психотерапевт. До кого звернутися?

Щоб краще розуміти, до якого саме лікаря вам треба звернутись у вирішені ваших психологічних проблем, варто розрізняти 3 категорії спеціалістів. Тож, давайте розберемося, яка різниця між психологом, психіатром та психотерапевтом?

Компетенції спеціалістів

Психолог

Освіта. Має вищу психологічну освіту, яка може бути загальною або спеціальною (психологія, вікова психологія, кримінальна, соціальна тощо). Не має право виписувати ліки.

З чим працює? Працює з психологічними проблемами здорових людей. Допомагає впоратися з віковими та життєвими кризами, проблемами в міжособистісному спілкуванні, допомагає знайти клієнту рішення проблемної ситуації, навчає ефективному використанню особистого потенціалу, ресурсів, опануванню певних навичок, методам саморегуляції та самодопомоги тощо. 

Тривалість роботи. Зазвичай одна чи кілька консультацій.

Психіатр

Освіта. Має обов’язково вищу медичну освіту, знання в галузі загальної медицини, психопатології та психіатрії. Має право виписувати ліки.

З чим працює? Лікує порушення мозкової діяльності та психічні розлади (наприклад, шизофренія, психози), що виникли внаслідок інсульту та черепно-мозкової травми, а також органічних уражень головного мозку. Проводить медикаментозне лікування (найчастіше і є основним методом терапії). Необхідність у роботі з психіатром може виникнути, якщо є значний ступень порушень, при якому психотерапія є недостатньо ефективною.

Тривалість роботи. Після першої зустрічі призначає консультації для моніторингу стану пацієнта, корекції/відміни медикаментозної терапії.

Психотерапевт

Освіта. Може мати як медичну, так і тільки психологічну освіту. Тобто він обов’язково повинен пройти ще навчання за напрямом «психотерапія» в одному або декількох методах (наприклад, когнітивно-поведінковий терапевт, психоаналітик, клієнт-центрований терапевт тощо). Але! Якщо він має медичну освіту, може проводити медикаментозну терапію. Якщо має психологічну освіту, не має право виписувати ліки.

З чим працює? Лікує психічні розлади (наприклад, панічні атаки, фобії, розлади харчової поведінки тощо) психологічними методами. Психотерапевтична допомога спрямована на зміну особистості, вирішення усвідомлених та неусвідомлених внутрішніх конфліктів, загального поліпшення якості життя та стосунків з людьми.

Тривалість роботи. Різна в залежності від виду психотерапії (наприклад, психоаналітична – кілька років, схема-терапія – 1-2 роки, когнітивно-поведінкова терапія – 12-16 сесій).

В лікарні є психолог, який може допомогти вам саме в вирішенні ваших психологічних проблем.

Ми чекаємо на вас, якщо у вас є потреба!

Telegram Viber Зателефонувати