Пролапс геніталій: як розпізнати недугу та сучасні методи лікування

14 Березня 2024
Пролапс геніталій: як розпізнати недугу та сучасні методи лікування

Навіть в сучасному світі є теми, які залишаються «німими» як з боку самих пацієнтів, так і інформаційного простору.  Такою проблемою є опущення та випадіння внутрішніх статевих органів.

Існує загальноприйнята думка, що пролапс геніталій – хвороба літніх людей. Але це зовсім не так, тому що дана патологія часто зустрічається у жінок молодого віку.

Причини та симптоми патології

Захворювання нерідко починається в репродуктивному віці і носить завжди прогресуючий характер. При початкових стадіях опущення з’являється дискомфорт при інтимній близькості, що супроводжується попаданням повітря в піхву, зміна менструальної функції за типом хворобливих і рясних менструацій.

При прогресуванні захворювання жінка скаржиться на:

  • біль внизу живота;
  • відчуття чужорідного тіла в піхві;
  • порушення сексуальної активності;
  • ускладнене сечовипускання, закрепи, нетримання газів та калу.

Найчастішою пусковою ланкою появи пролапсу є ушкодження тазового дна будь-якого генезу:

  • важкі пологи великим плодом;
  • часті пологи;
  • важка фізична праця.

Основним з чинників розвитку опущення органів малого тазу фахівці називають спадкову слабкість сполучної тканини, а також стани, коли яєчники мало виробляють жіночих гормонів, знижуються та порушуються процеси мікроциркуляції в малому тазу. 

Лікування пролапсу геніталій в Мед-Союз

Лікування пролапсу геніталій має комплексний характер і визначається індивідуально лікарем після обстеження жінки. Неоперативне лікування можна рекомендувати при неускладнених формах та початкових стадій пролапсу тазових органів. Лікування спрямоване на зміцнення м’язів тазового дна за допомогою лікувальної фізкультури (вправи Кегеля), вагінальної кульки «Корелакс», вагінальних аплікаторів для електростимуляції м’язів тазового дна, препаратів, що покращують мікроциркуляцію, гормональної терапії та сучасної лазерної терапії, яка спрямована на зміцнення самої стінки піхви та покращення живлення тканини тазового дна.

При виражених стадіях опущень і випаданні статевих органів, а також при ускладненій формі пролапсу рекомендовано оперативне лікування, яке проводиться в хірургічному стаціонарі медичного центру «Мед-союз». Методи корекції та реконструкція при значних формах опущення та випадіння вибираються індивідуально для кожної пацієнтки. Оперативне втручання може бути достатньо травматичним, в залежності від виду корекції, що потребує реабілітації протягом півтора або двох місяців. Тому пацієнтки, які планують оперативне лікування, повинні чітко розуміти, що півтора місяця вони мають виконувати поради лікаря для гарного загоєння та відмінного результату.

Telegram Viber Зателефонувати