Необхідність дотримання гігієни рук

01 Травня 2024
Необхідність дотримання гігієни рук

Де б ви зараз не перебували, не варто нехтувати гігієною рук. Просте миття з милом може убезпечити вас від зараження інфекціями та знищити патогенні мікроорганізми, які можуть знаходитися на руках.

Уявімо ситуацію: ви контактували з людьми, різними поверхнями, домашніми тваринами. На долонях, пальцях можуть знаходитися небезпечні вірусні, бактеріальні, грибкові патогени, які навіть через невеликі подряпини чи ранки здатні проникати через шкіру та нести шкоду здоров’ю. Просте торкання брудними руками слизових оболонок може призвести до захворювання, яке потребуватиме візиту до лікаря та лікування.

Багатьох інфекцій, які поширюються через брудні руки, можна уникнути, якщо дотримуватися належної гігієни. Для цього варто помити руки з милом не менше 40 секунд, приділяючи особливу увагу долоням, верхній частині руки, проміжкам між пальців, великим пальцям.

Прості правила, яких варто дотримуватися при митті рук

  1. Наберіть достатню кількість мильного розчину, щоб він покривав всю частину шкіри кисті.
  2. Ретельно потріть долоню об долоню.
  3. Лівою долонею, розставивши пальці, потріть верх правої руки і навпаки.
  4. Масажуйте долоню об долоню з переплетеними пальцями.
  5. Потріть пальці, зчепивши руки.
  6. Приділіть увагу великим пальцям кожної руки.
  7. Масажуйте долоню пальцями круговими обертами.
  8. Змийте руки водою.
  9. Для витирання використовуйте паперовий рушник.
  10. Закрийте кран одноразовим рушником.

Якщо немає можливості помити руки з милом, використовуйте для цього антисептик з вмістом спирту не менше 70%, наливши в долоню достатню кількість рідини. Ретельно втирайте розчин не менше 30 секунд, обробивши всі ділянки рук. Проте такий спосіб не замінює гігієну рук з милом, адже антисептик не здатен вбити всі патогенні мікроорганізми.

Щоразу перед їжею, після вулиці, контакту з людьми, тваринами, відвідування вбиральні тощо, чи ви просто сумніваєтеся в чистоті рук, приділіть хвилину часу простим правилам гігієни рук, адже в такий спосіб ви убезпечите себе і оточуючих від розповсюдження небезпечних інфекцій.

Telegram Viber Зателефонувати