Еластографія

09 Травня 2023
Еластографія

Сучасна медицина завдяки новітнім розробкам пропонує нові альтернативні шляхи виявлення та лікування багатьох патологій. Відтепер багатопрофільний медичний центр «Мед-Союз» у Сумах використовує новітній метод оцінки фіброзу печінки – еластографію. Перевагами даного дослідження є неінвазивний характер без проникнення всередину тканин та відсутності шкоди для здоров’я пацієнта. Отримані дані дозволяють визначити ступінь фіброзу печінки, жорсткість паренхіми.

Види еластографії

  • Компресійна. Вказує на деформації чи ступінь деформації.
  • Зсувнохвильова. Використовується для оцінки жорсткості чи паренхіми печінки при її дифузних захворюваннях.
  • Візуалізація акустичної радіаційної хвилі. Ефективна при дослідженнях зміщення.

Процедура обстеження та фактори впливу на результати еластографії

Обстеження пацієнтів проходить лежачи на спині з правою рукою в максимальному розгинанні. В правому міжребер’ї розташовується датчик для візуалізації правої частки печінки в В-режимі. Потрібно зробити середній, нейтральний вдих, щоб апарат вірно зафіксував усі дані на моніторі. До проведення процедури потрібно утриматися від їжі за 2-3 години. 

Зазначимо, що при індексі масі тіла більше 30 існує більша вірогідність помилки. Жорсткість печінки може збільшуватися в разі запалення печінки, обструктивного холестазу, печінкової недостатності, гострого токсичного гепатиту.

Telegram Viber Зателефонувати