Цукровий діабет: причини, симптоми та лікування

22 Червня 2024
Цукровий діабет: причини, симптоми та лікування

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, яке супроводжується повним або частковим дефіцитом інсуліну (гормону підшлункової залози, який виконує функцію регулювання рівня цукру в крові). При його перебігу підшлункова залоза втрачає здатність виробляти достатню кількість гормону або організм не засвоює належним чином вироблений інсулін.

Про розвиток хвороби можуть сигналізувати такі відповіді організму, як надмірна спрага, неконтрольована втрата маси тіла, підвищення апетиту, постійна втома та ін. Поставити точний діагноз може лікар приватного медичного центру Мед-Союз на основі результатів дослідження. На цукровий діабет вказує високий рівень глюкози в крові, який можна визначити в медичній лабораторії нашої клініки, та симптоми, притаманні даному захворюванню.

Цукровий діабет: типи та особливості захворювання

Виділяють два основні типи цукрового діабету 

  • Діабет 1-го типу (інсулінозалежний). Захворювання продукує загибель клітин підшлункової залози, які виробляють гормон інсулін. При даному стані підвищується рівень глюкози в крові, а клітини не засвоюють глюкозу та не здатні перетворювати її в джерело енергії. Причини виникнення патології достеменно не відомі.
  • Діабет 2-го типу. При перебігу захворювання організм втрачає здатність засвоювати або виробляти гормон в достатній кількості. У більшості випадків розвиток діабету даного типу провокує неправильне харчування, надлишок ваги, малорухливий спосіб життя. Пацієнти, які ведуть здоровий спосіб життя, менш схильні до виникнення діабету.

У дітей найчастіше зустрічається цукровий діабет 1-го типу. Якщо хтось із батьків страждає на дане захворювання, існує ймовірність появи його і в дитини. Для того, щоб і в дитини розпочався цей процес, необхідні передумови –  сильний стрес, перенесення вірусних інфекцій (краснуха, віспа, гепатит та ін.). 

Рівень серйозності цукрового діабету не варто недооцінювати. Люди, які страждають на захворювання, мають вищі ризики розвитку серцево-судинних хвороб, ниркової недостатності, проблем із зором та інших. 

Симптоми діабету

  • Часте сечовиділення.
  • Відчуття пустого шлунка навіть після їжі.
  • Постійна спрага.
  • Безпричинна втрата маси тіла.
  • Постійна втомлюваність.
  • Проблеми із зором.

При появі небажаної симптоматики та в профілактичних цілях варто здати призначений лікарем аналіз на діабет, який дозволяє виміряти рівень цукру в крові, оцінити реакцію організму на глюкозу, що є підставою для встановлення вірного діагнозу.

Діагностика та лікування діабету

Норма цукру в крові у дорослої людини складає 3.5-5.7 ммоль/л, для діток – 4.2-6.4 ммоль/л. Для похилих людей та вагітних цей показник варіюється в значеннях 3.3-6.5 ммоль/л. Дослідження рівня цукру в крові та інші реакції організму можуть вказувати на розвиток цукрового діабету.

Для того, щоб діагностувати захворювання, в медичному центрі Мед-Союз міста Суми ми проводимо дослідження, про які ви можете дізнатися нижче.

Діагностика діабету 1-го типу:

  • Тест на глікозильований гемоглобін (HbA1c). Даний тест на діабет використовується для оцінки рівня глюкози в крові за останні 2-3 місяці.
  • Тест на глюкозу натщесерце. Проводиться на голодний шлунок для виконання точного аналізу на рівень глюкози в крові.
  • Оральний тест на толерантність до глюкози. Застосовується для вивчення реакції організму на глюкозу після її вживання.

Діагностика діабету 2-го типу:

  • Тест на глікозильований гемоглобін (HbA1c). Аналіз вказує на рівень глюкози в крові за останні 2-3 місяці.
  • Тест на глюкозу натщесерце. Так як і для дослідження діабету 1-го типу вимагає пустого шлунка та визначає рівень глюкози в крові.
  • Тест на глікемічний профіль. Застосовується для оцінки показників глюкози в крові до та після їжі для визначення реакції організму на прийом їжі.

Якщо ви помітили в себе, дітей або близьких такі сигнали організму, як часте сечовипускання, постійний голод, безпідставна втрата ваги – це вагомі причини для отримання консультації ендокринолога, сімейного лікаря чи іншого спеціаліста. Після вивчення клінічної картини та проходження необхідних аналізів, які підтверджують діагноз, фахівець призначає лікування.

Дієта при цукровому діабеті вкрай важлива – потрібно відмовитися від вживання продуктів, які містять цукор та солодких фруктів, алкоголю. Варто уникати й продуктів з високим вмістом жирів, холестерину. 

Не займайтеся самолікуванням – найкраще, що ви можете зробити для свого здоров’я, – потрапити на прийом до кваліфікованого лікаря, який поставить вірний діагноз, надасть всі рекомендації щодо способу життя, лікування та спостерігатиме за перебігом захворювання.

Довіряйте спеціалістам медичного центру Мед-Союз – ми дбаємо про ваше самопочуття!

Telegram Viber Зателефонувати