А грижі бувають не тільки в спині!

19 Липня 2018
А грижі бувають не тільки в спині!

Захворювання, що носить назву грижа стравохідного отвору діафрагми, найчастіше зустрічається у пацієнтів похилого віку. Хвороба характеризується зміщенням відділу стравоходу, іноді – шлунку, а іноді – петель тонкого кишечнику! Ці органи можуть зміщуватися в область грудної клітини через отвір в діафрагмі. Основними причинами, через які виникає й розвивається це захворювання, є наступні:

  1. слабкі зв’язки і м’язи, котрі підтримують стравохід в області діафрагми;
  2. часте підвищення внутрішньочеревного тиску;
  3. порушення моторики шлунково-кишкового тракту, при якому стравохід зміщується догори.

Як розпізнати симптоми грижі стравохідного отвору діафрагми?

Досить часто це захворювання має безсимптомний перебіг. Виявляється зазвичай це випадково, коли проводиться рентген шлунку або стравоходу через інші скарги. Однак всім людям, яким не байдуже власне здоров’я, слід звернути увагу на такі симптоми:

  • ниючий, здавлюючий, «тупий» біль, що виникає в районі сонячного сплетіння, часто віддаючи в міжлопаткову область;
  • неприємні больові відчуття, що виникають після прийому їжі, під час фізичних навантажень, при кашлі, при метеоризмі;
  • при глибоких вдохах, після відрижки, після прийняття лежачого положення біль або зменшується, або й зовсім зникає;
  • часті відрижки, котрі мають неприємний смак жовчі, або кислого вмісту шлунку;
  • затруднене переміщення їжі по стравоходу, що супроводжується неприємними відчуттями;
  • важке ковтання, що супроводжується неприємними відчуттями за грудною кліткою;
  • частий гіркий присмак у роті;
  • часта печія і гикавка.

Ряд неприємних симптомів, що виявляють у себе пацієнти, допоможуть лікарю не просто діагностувати захворювання, але і допомогти розпізнати варіант (вид) грижі стравохідного отвору діафрагми.

Діагностика захворювання

Як було вже сказано вище, грижа стравохідного отвору діафрагми часто не дає про себе знати, а симптоми, котрі поступово проявляються,  пацієнти плутають з банальним гастритом. Консультація гастроентеролога або консультація хірурга роз’яснює картину ваших скарг. Зазвичай назначаються потрібні обстеження, серед яких:

  • рентген стравоходу і шлунку з контрастною речовиною;
  • визначення типу грижі стравохідного отвору.

Грижі бувають декількох видів: параезофагеальні, ковзаючі, змішані. Кожен з цих типів має свої особливості, але в більшості випадків вони не піддаються медикаментозному лікуванню і вимагають компетентного оперативного втручання.

Лапароскопія грижі стравохідного отвору діафрагми

На жаль, якщо грижа довго залишалася непоміченою пацієнтом і розрослася до великих розмірів, єдиний шлях вирішення проблеми – операція. Особливо вона потрібна, якщо:

  • стан хворого погіршується, виникає запалення стравоходу, ерозії, виразки, кровотеча і анемія;
  • грижа має великі розміри;
  • наявна дисплазія слизової оболонки стравоходу.

Сучасна медицина пропонує вирішити проблему таких гриж методом лапароскопії. Це має ряд переваг перед звичайною порожнинною операцією. Проблема вирішується якісно, ​​швидко та з мінімальним відновним післяопераційним етапом. У клініці «Мед-Союз» лапароскопія є регулярною практикою. Наші висококваліфіковані хірурги з багаторічним досвідом роботи допоможуть вам розпрощатися з грижею стравохідного отвору діафрагми. Комфортні палати, найкраще європейське обладнання та уважне ставлення всього медичного персоналу – це те, що відрізняє нас від інших!

Зробити лапароскопію грижі стравохідного отвору діафрагми – це назавжди позбутися неприємних відчуттів, що заважають вам жити. Приходьте на консультацію в «Мед-Союз», та розкажіть про свої проблеми зі здоров’ям. Ми допоможемо їх вирішити, зробивши вас здоровою людиною, очі якої сяють щастям.

Telegram Viber Зателефонувати