Закритокутова глаукома – рідкісна і підступна гостя!

02 Травня 2018
Закритокутова глаукома – рідкісна і підступна гостя!

Закритокутова глаукома – відносно рідкісний вид глаукоми, який точно не варто недооцінювати. Цей різновид захворювання зазвичай виникає раптово, але має важкий перебіг, завдаючи пацієнту сильних болей в очах. Небезпека недуга полягає в тому, що при несвоєчасному лікуванні він має катастрофічні наслідки.

Як вчасно розпізнати захворювання?

Часто глаукома з’являється у людей, які мають далекозорість. Анатомічно склалося так, що їх очне яблуко невелике за розмірами. Райдужка і кришталик при закритокутовій глаукомі зміщені вперед в порівнянні з нормальним оком. Це, в свою чергу, створює сприятливі умови для закриття зони відтоку внутрішньоочної рідини в кутку передньої камери ока коренем райдужки.

Зазвичай люди стикаються з гострим приступом глаукоми, який супроводжується наступними симптомами:

  • інтенсивний біль в оці і голові;
  • різке зниження зору;
  • почервоніння ока;
  • підвищення внутрішньоочного тиску.

Як тільки ви помітили подібні симптоми, потрібна негайна консультація офтальмолога. Цей стан вимагає обов’язкового лікування. Такі напади не можна «перетерпіти», «знеболити», «перечекати». У клініці «Мед-Союз» компетентні фахівці допоможуть в найкоротші терміни вирішити вашу проблему.

Спровокувати напад глаукоми може надмірне фізичне навантаження, прийом занадто великої кількості рідини, підвищення артеріального тиску та інше.

Хронічна форма глаукоми

Якщо напади трапляються раптово, то хронічний перебіг захворювання може себе ніяк не проявляти, не маючи чітко виражених симптомів. Внутрішньоочний тиск періодично підвищується, але не до таких критичних позначок, як під час нападу. Зазвичай це не викликає ніяких больових симптомів. Людина може жити і не знати про те, що в її очах сховалася підступна хвороба. Однак через деякий проміжок часу, рано чи пізно, кожен може зіткнутися з тим, що настане атрофія зорового нерва. Як же не допустити розвитку таких сумних подій?

  1. Своєчасна якісна діагностика. Консультація окуліста в «Мед-Союзі» включає комплексний огляд з обов’язковим вимірюванням очного тиску, оглядом кута передньої камери (Гоніоскопія) і оцінкою стану зорового нерва. Потрапляючи до нас на огляд, ви будете впевнені в тому, що ваш недуг розпізнають своєчасно! А тому медична допомога буде максимально ефективною.
  2. Сучасне ефективне лікування. Якщо вам поставили діагноз «глаукома», то вам допоможе лазерна базальна ірідектомія (ірідотомія) – один з кращих методів лікування.

Лікування глаукоми лазером

Процедура ірідотоміі полягає в тому, що в корені райдужки спеціальним лазером формується невеликий отвір, що створює новий, коротший шлях для відтоку внутрішньоочної рідини з задньої камери ока в передню, минаючи зіницю. Райдужка і кришталик зміщуються назад, що, таким чином, відкриває кут передньої камери і покращує відтік рідини з природних каналів.

При розвиненому гострому нападі глаукоми лазерна ірідектомія дозволяє зупинити напад глаукоми, а при хронічному перебігу захворювання лазерна ірідектомія дозволяє стабілізувати перебіг глаукоми і запобігти розвитку гострого нападу глаукоми.

У порівнянні зі звичайним хірургічним лікуванням лазерна ірідектомія має ряд незаперечних переваг:

  • усуває розвинений гострий напад глаукоми або зменшує тяжкість його перебігу без необхідності оперативного лікування;
  • може запобігати розвитку гострого нападу глаукоми;
  • при хронічному перебігу глаукоми є альтернативою медикаментозному лікуванню міотиками (препаратами, які звужують зіницю, наприклад, пілокарпін). На відміну від міотиків, лазерна ірідектомія не погіршує гостроту зору, не впливає на величину зіниці, сутінковий і нічний зір, не сприяє розвитку катаракти і формування ригідної зіниці, що ускладнює згодом видалення катаракти;
  • процедура безболісна і виконується без розрізів і уколів. Не потребує госпіталізації і подальшого стаціонарного лікування;
  • процедура виконується в кабінеті офтальмолога на звичному для пацієнтів апараті і триває кілька хвилин;
  • не травмує і не залишає косметичних дефектів;
  • після виконання процедури можна продовжити роботу або повернутися до звичного способу життя без серйозних обмежень;
  • відсутні серйозні ускладнення.

Час розпрощатися з неприємними хворобами, які заважають вам насолоджуватися повноцінним життям! Швидше приходьте в «Мед-Союз»! Ми допоможемо вам сприймати яскраві фарби неповторного моменту!

Telegram Viber Зателефонувати