Вірусні гепатити – небезпека для кожного

29 Серпня 2017
Вірусні гепатити – небезпека для кожного

Життя має чимало складнощів, а особливо небезпечні з них криються в захворюваннях. Хронічні проблеми – це те, що ми можемо контролювати та за чим можемо слідкувати. Але вірусні хвороби наражають нас на чималу небезбеку, коли організм ослаблений. Гепатит – хвороба печінки, що має різну етіологію. Сьогодні ви можете бути абсолютно здоровою людиною, а завтра вас може спіткати страшне захворювання. Як вберегти себе від гепатиту?

Ознайомлений – отже, попереджений!

Для того щоб уберегти себе від хвороби, потрібно знати шляхи її розповсюдження. Гепатити бувають декількох видів: інфекційний (вірусний та бактеріальний), токсичний, променевий, аутоімунний. Сьогодні медицина виокремлює 7 типів, що розрізняють по буквам: А, B, C, D, E, F, G. Кожен із видів має свої шляхи інфікування та несе в собі різні патологічні зміни в організмі. Пропонуємо ознайомитися з клінічною картиною кожного типу гепатиту.

Гепатит А

Гепатит А, більш відомий як хвороба Боткіна, передається фекально-оральним шляхом та потрапляє в організм людини з забрудненими овочами, фруктами, водою. Вірус сімейства Picornaviridae виділяється з фекаліями хворого на початку інкубаційного періоду хвороби. Потрапляючи в шлунок, вірус починає проникати в слизову оболонку кишківника, всмоктується у кров та заноситься в печінку, де активно розмножується. Першими симптомами хвороби Боткіна є наступні:

  • лихоманка;
  • ломота у мʼязах;
  • діарея, нудота та блювота;
  • біль у правому підреберʼї;
  • темнее забарвлення сечі;
  • інколи зустрічається жовте забарвлення білків очей та зміна відтінку шкіри.

При перших симптомах потрібно обовʼязково звернутися до лікаря. Гепатит А діагностується шляхом забору та дослідження в сироватці крові хворого антитіл класу IgM.

Гепатит В

На відміну від гепатиту А, гепатит В передається статевим або парентеральним шляхом. Частіше всього зараження відбувається при переливанні крові або лімфи, при використанні хірургічних або стоматологічних інструментів, що були не достатньо продезинфіковані. Потрапивши в кров, вірус гепатиту В заноситься в печінку, де уражає гепатоцити. Це згодом стає причиною руйнування клітин печінки. Симптоми гепатиту А і В подібні, а тому при перших симптомах необхідно звертатися за медичною допомогою. З метою профілактики зараз проводиться вакцинація проти гепатиту даного типу. Щоб діагностувати це захворювання, необхідно здати кров у лабораторії. Клініка «Мед-Союз» подбала про ваше здоровʼя, а тому пропонує широкий спектр лабораторних досліджень, в тому числі і тих, що діагностують різноманітні види гепатиту.

Гепатит С

Гепатит С може призводити до розвитку хронічного гепатиту, що, на жаль, часто закінчується раком печінки або цирозом. Вакцини проти цього виду гепатиту не існує. Передається захворювання при контакті з кровʼю або статевим шляхом. Дуже важливо пацієнтам, що хворіють гепатитом С, бути вакцинованим проти видів А і В, тому що при контакті з цими видами, може розвиватися ускладнений гепатит. Статистика говорить, що зі 100 чоловік, що хворіють гепатитом С, помирає близько 5 чоловік. У групі ризику знаходяться наркозалежні люди, ті, хто потребує частих переливань крові та хірургічних вторгнень, люди, що живуть безладним статевим життям.

Гепатит D

Гепатит цього виду характеризується масивним ураженням печінки, а тому є дуже небезпечним. Вірус дельта гепатиту розповсюджується в клітинах лише за наявності в організмі вірусу гепатиту В. Зараження відбувається при потраплянні даного типу вірусу безпосередньо в кров. Шляхи передачі захворювання такі ж, як і у гепатитів виду В, С. Обравши профілактичний шлях вакцинації протии гепатиту В, ви вберігаєте себе від гепатиту D.

Гепатит Е

Клінічна картина гепатиту Е дуже схожа на перебіг гепатиту А. Шляхи зараження також схожі. Окрім передачі через заражену їжу або воду, гепатит Е передається і парентерально. Проте є головна відмінність вірусу Е від вірусу А. Гепатит Е частіше має важкі наслідки, які призводять до летальних випадків. Розповсюдження гепатиту Е сягає великих розмірів у країнах Центральної Азії та Африки.

Гепатит F

Під терміном «гепатит F» розглядаються два різні віруси посттрансфузійного гепатиту, які за деякими властивостями відрізняються від вірусів гепатиту В, гепатиту С і гепатиту G. Один з них був присутній в зразках донорської крові і не викликав ознак, характерних для гепатиту С (ультраструктурних змін в гепатоцитах).

Гепатит G

Вірус Гепатиту G (HGV, GBV-C) був виділений в 1995 році науковою групою фірми «Abbott». Висловлюється припущення про наявність як мінімум 3 генотипів і декількох субтипів вірусу. Можливі шляхи передачі з кровʼю і через статевий контакт. Його первинне розмноження в клітинах печінки на даний момент не доведено. Вірус гепатиту G нестійкий у навколишньому середовищі та миттєво гине при кипʼятінні.

Небезпека захворіти страшною хворобою спіткає нас на кожному кроці. Саме тому кожен з нас повинен ставитися до свого здоровʼя турботливо та обережно. Необхідно прислуховуватися до перших симптомів, які викликають погане самопочуття. Персонал клініки «Мед-Союз» не тільки якісно діагностує різноманітні захворювання, але й вчасно дає правильні рекомендації з приводу лікування тієї чи іншої хвороби. Звертайтеся до професіоналів та будьте здоровими завжди, не зважаючи ні на що!

Telegram Viber Зателефонувати