Велоергометрія в діагностиці серцевих захворювань

09 Березня 2021
Велоергометрія в діагностиці серцевих захворювань

Що таке велоергометрія та навіщо вона потрібна?

З болем «в області серця» звертаються пацієнти різного віку і статі. При цьому такий симптом не завжди свідчить про якісь серйозні порушення в роботі серця, особливо, якщо неприємні відчуття виникають в моменти високого фізичного навантаження. В роботі кардіолога дуже важливо знайти головну причину такої скарги і надати правильну професійну допомогу своєму пацієнту. Щоб в умовах клініки відтворити ситуацію, в якій зазвичай виявляється хворий, застосовують велоергометрію.

Велоергометріяце досить поширений і оптимальний тест для оцінки тяжкості вже наявних захворювань серця, а також діагностики і первинного виявлення прихованих захворювань серцево-судинної системи.

Кому і для чого потрібно це дослідження?

Ця процедура необхідна насамперед для:

  • виявлення ішемії міокарда
  • визначення порушень, які виникають у зв’язку з навантаженням
  • оцінки фізичної працездатності
  • виявлення порушень кровопостачання і ритму серця, в тому числі прихованих.

Кому призначають велоергометрію (ВЕМ)?

  • Хворим з підозрою на ішемічну хворобу серця.
  • Пацієнтам, у яких вже визначена ішемічна хвороба, для того, щоб уточнити ступень тяжкості.
  • Людям, які планують збільшувати свою фізичну активність (зайнятися активним спортом, відвідувати спортзал і т.д)
  • Здоровим людям, які бажають оцінити свою фізичну працездатність.

Як проходить дослідження велоергометрії?

Пацієнт імітує їзду на велосипеді — велоергометрі, тим самим збільшуючи навантаження на роботу серця. В цей час до грудної клітки пацієнта прикріплюються електроди і надягається спеціальний пояс. Артеріальний тиск вимірюється до і протягом усього тесту. З певними інтервалами навантаження збільшується. Це дослідження зупиняють, коли досягається певна частота пульсу, при змінах на ЕКГ, або в разі виникнення болю чи втоми пацієнта.

Тому, якщо навіть у вас немає скарг на хворобу серця, але ви плануєте почати відвідувати спортзал, або брати участь в якихось змаганнях, приходьте на консультацію в клініку «Мед-Союз». З нами ви можете бути впевнені, що ваше серце впорається з будь-якими навантаженнями!

Telegram Viber Зателефонувати