Свята «вдарили» по печінці?

27 Січня 2018
Свята «вдарили» по печінці?

Святки, Новий рік, Різдво, Старий Новий рік… Продовжувати перераховувати свята можна довго. Починаючи з грудня, вони йдуть один за одним мало не щотижня. У період новорічних святкувань знайдеться час для зустрічі, яка плавно перейде в застілля. А там вже, будьте впевнені, проявить себе з кращих сторін кожна господиня, яка буде дивувати гостей неймовірно смачними сюрпризами. Утриматися від такого буває деколи неможливо, тому до кінця січня поліклініки переповнюються чергами до гастроентеролога. Як допомогти своїй печінці в цей нелегкий період? Про це поговоримо далі.

Салатам – бій!

Отже, після гучної новорічної вечірки, де ви з’їли добру частину жирного гусака, правильним буде трохи обмежити себе в харчуванні. Це не означає, що їсти не потрібно зовсім, це означає, що вживати потрібно здорову їжу, яка багата клітковиною та фосполіпідами.

Якщо у вашому житті вже була консультація гастроентеролога (вставка посилання на Гастроцентр), то напевно ви знаєте що таке гепатопротектори. А для тих, хто не знає, пояснимо: гепатопротектори – це речовини, які мають функцію нейтралізації вільних радикалів, і служать будівельним матеріалом, який відновлює клітини печінки. Особливістю гепатопротекторів є наявність жиророзчинних вітамінів-антиоксидантів груп А і Е, а також вміст есенціальних фосполіпідів.

Будь-який лікар-гастроентеролог, після не дуже гарних результатів УЗД черевної порожнини (вставка посилання на блок УЗД), призначить вам деякі препарати з гепатопротекторами. Однак можна допомогти собі і правильним харчуванням, яке прийде на допомогу вашій «бойовій подрузі». Ось кілька порад:

  1. додайте в свій раціон трохи горіхів і насіння. Грецькі горіхи і гарбузове насіння – одні з найактивніших захисників печінки. У них міститься максимальна кількість природних есенціальних фосполіпідів, про які ми говорили вище. Але не варто зловживати арахісом та соняшниковим насінням;
  2. печінка любить гіркоту. Для того щоб печінка активно очистилася, їй потрібно виділяти жовч. А стимулювати цей процес можна вживанням продуктів з незначною гіркотою. Такими є наступні: рукола, брокколі, артишоки, крес-салат, брюссельська кольорова капуста. З використанням цих інгредієнтів можна приготувати не тільки смачний і корисний, але ще й красивий салат!
  3. час налагодити режим харчування. Після свят дуже хочеться перекусити їжею, котра залишилася в холодильнику, але краще смачно запекти рибу, перекусити сиром та повечеряти овочами. Не потрібно починати ранок з бутерброда з копченою ковбасою. Краще з’їжте вівсяну кашу з медом. Саме вівсянка перешкоджає всмоктуванню поганих речовин, які виводяться печінкою.

Захворіла печінка! Що робити?

Якщо ж все-таки сталося так, що печінка після свят стала боліти, – не зайвим буде обстежитися у фахівців. Можна здати аналіз на печінкові проби, зробити УЗД печінки, проконсультуватися у гастроентеролога, який призначить лікування. Не забувайте, що печінка – один з найголовніших органів у вашому організмі, а тому не варто ставитися до неї легковажно.

Бережіть своє здоров’я! Завжди пам’ятайте, що свято – це привід для зустрічі з близькими та рідними людьми, спілкування й позитивні емоції. Не потрібно «засмічувати» свої органи непотрібним холестерином. Нехай їжа не стане для вас єдиним приводом для радості. Любіть себе та свій організм!

Telegram Viber Зателефонувати