Школа і зір: як уберегти дитину від патології очей?

03 Жовтня 2018
Школа і зір: як уберегти дитину від патології очей?

Осінь ознаменована важливою подією в житті кожного першокласника. Це особлива пора, яка відкриває двері в новий етап життя – школу. Крім знань, нових друзів і зміни ритму життя, деякі діти можуть стикатися іноді з проявами різних захворювань. Завдання кожного з батьків не ігнорувати профілактичні заходи, уважно ставитися до скарг дитини, і своєчасно звертатися до лікаря.

Зір – один з найцінніших подарунків, який дала нам природа. І дуже важливо берегти його зі шкільної парти. Усе частіше офтальмологи говорять про сумну статистику, яка реєструє все більше випадків виникнення різних патологій очей у дітей. Як уберегти свою дитину від проблем із зором? І що потрібно знати про патології, що виникають найчастіше у школярів і дошкільнят?

Які види патологій очей зустрічаються у дітей?

Найчастіше у дітей виявляють захворювання, які «на слуху» у дорослої людини:

  • далекозорість (гіперметропія);
  • короткозорість (міопія);
  • астигматизм (недосконалість оптичної системи ока, яка не має нормальних умов для отримання чіткого зображення на сітківці);
  • косоокість;
  • запальні захворювання.

Рідше в дитячому віці зустрічається глаукома і катаракта. Це, неодмінно, на щастя!

Як вчасно помітити відхилення?

Деякі патології бувають вродженими, і з самого раннього дитинства іноді складно визначити проблему. Дитина не може поскаржитися, розповісти про те, що стала гірше бачити. Однак якщо малюк, який вже вміє говорити, скаржиться на те, що у нього болять очі, або він став жмуритися, то це повинно насторожити батьків.

Кожен дорослий повинен піклуватися про дитину, тому потрібно взяти під контроль профілактичні обстеження у офтальмолога 1 раз на рік. Це дозволить своєчасно розпізнати патологію, якщо така є, і вжити відповідних заходів. Якщо лікар призначив лікування, гімнастику для очей або фізіотерапевтичні процедури, то всі рекомендації повинні бути своєчасно виконані. Це дасть можливість розвинути максимум зорових функцій, запобігши багатьом проблемам в майбутньому.

Декілька слів про профілактику і лікування патологій в ранньому дитячому віці

Дитинство – пора розвитку навичок. Нічого не буває відразу! Перш ніж навчитися ходити, малюк падає, перш ніж навчитися їсти – обмазує себе кашею. Із зором все так само! Не з першого дня життя діти вміють фокусувати свій зір на чіткому зображенні. Однак потрібно стимулювати розвиток зору.
Батьки повинні створити всі умови, для того щоб зображення чітко потрапляло на сітківку. Якщо цього не буде, то після 12-14 років буде важко що-небудь змінити, оскільки до 14 років остаточно припиняється формування зорового аналізатора.
Виникає запитання: як створити умови для поліпшення зору?

  1. Своєчасна корекція. Якщо у дитини діагностували в ранньому дитинстві астигматизм, короткозорість або далекозорість, то обов’язково варто скористатися окулярами або контактними лінзами. Не варто нехтувати цією порадою!
  2. Прийняття складних, але важливих рішень. Якщо у дитини діагностували косоокість, то, в залежності від ступеня складності, потрібно вжити певних заходів. Якщо хвороба не надто виражена, то можна спробувати застосувати очкову корекцію, можливо, знадобиться очкова корекція і оперативне лікування, а може допомогти оперативне лікування з подальшими курсами апаратного лікування. Разом з лікарем-офтальмологом потрібно прийняти важливе рішення! І чим швидше – тим краще.

Консультація дитячого офтальмолога в Сумах в «Мед-Союзі» допоможе роз’яснити всі тривожні моменти. Наші компетентні професіонали проведуть першокласну діагностику, а також, при потребі, призначать компетентне лікування. Збережіть своє здоров’я і здоров’я ваших дітей! Насолоджуйтесь усіма барвами багатогранного світу!

Telegram Viber Зателефонувати