Що треба знати про колоректальний рак?

30 Березня 2018
Що треба знати про колоректальний рак?

У медицині достатньо тем, на які не хочеться говорити звичайній людині. Багатьом це неприємно, хтось соромиться, а хтось занадто близько приймає на свій рахунок. Однак слід згадати стару добру приказку: «Попереджений – значить озброєний». Якщо населення буде більше знати про той чи інший недуг, навчиться розрізняти тривожні симптоми, своєчасно обстежуватися, то кількість хворих обов’язково зменшиться. Традиційно в березні проходить компанія обізнаності людей з колоректальним раком. Спеціально для наших читачів ми підготували інформацію, яка буде корисна кожному.

Колоректальний рак – небезпечна хвороба нового століття

КРР – одна з найпоширеніших онкологій у світі. До цього діагнозу зараховують різні злоякісні пухлини відділів товстої і прямої кишки. На жаль, за останні десятиліття з цією патологією все частіше стали стикатися люди молодше 45 років. Саме тому важливо говорити про це захворювання, вивчати симптоматику, своєчасно обстежуватися і вживати профілактичні заходи. Важливо знати, що рак можна перемогти, головне правильно почати своєчасне і компетентне лікування.

Симптоми колоректального раку повинні насторожити кожну людину. До них відносять:

  • часті болі і дискомфорт у животі;
  • регулярні проноси або запори;
  • гній, слиз, кров у випорожненнях;
  • підвищене газоутворення в кишечнику;
  • різке схуднення, загальна слабкість, анемія.

Як тільки у вас з’являються подібні симптоми, то не зайвою буде консультація гастроентеролога (посилання на Поліклініку). Швидше за все, вам знадобиться ряд обстежень, серед яких:

Зробивши ряд простих обстежень, у вашого лікаря буде вже більш чітка картина процесів, що відбуваються у вашому організмі. Знайдіть час, щоб відвідати лікарню. Клініка «Мед-Союз» у Сумах створила максимально комфортні умови, для того щоб ви змогли пройти обстеження всього організму недорого, а головне – зручно та швидко.

Слід уважно ставитися до свого здоров’я тим людям, які раніше стикалися з запальними захворювання кишечника, поліпами в шлунково-кишковому тракті, ведуть малорухливий спосіб життя, не дотримуються правильного харчування. Регулярно обстежуватися потрібно і тим, у кого близькі родичі стикалися з КРР.

Роль колоноскопії в діагностиці колоректального раку

Давно вже світові експерти в галузі медицини прийшли до висновку, що найефективнішим методом діагностики колоректального раку є колоноскопія. Якщо лікар під час обстеження зауважує якісь новоутворення у вигляді поліпів і т.п., то в ході процедури береться матеріал для біопсії, або навіть видаляються поліповідні новоутровення в шлунково-кишковому тракті. Після цього взяті клітини відправляються на експертизу, щоб зрозуміти, яку небезпеку становить для людини новоутворення. Залежно від результату, далі лікарем і пацієнтом обговорюється план подальших дій.

Багато хто боїться зробити колоноскопію, адже ця процедура достатньо неприємна, а для деяких навіть болюча. Не варто нехтувати через свої страхи даним обстеженням, якщо воно необхідне. Тепер доступна колоноскопія з медикаментозним сном. У Сумах (посилання на Гастроцентр) ви зможете звернутися в «Мед-Союз», де на обладнанні експертного класу Olympus Luctra 260 вам зроблять якісне обстеження. Наші апарати здатні максимально точно визначати навіть незначні зміни слизової оболонки, брати матеріал для біопсії, а також видаляти поліпи в кишечнику.

Профілактика КРР

Чарівну таблетку від раку, на жаль, ще ніхто не винайшов. Це означає, що ми можемо зупинити розвиток онкології тільки в тому випадку, якщо будемо регулярно обстежуватися та уважно стежити за своїм здоров’ям. Основними профілактичними заходами вважаються:

  • правильне харчування, яке багате на клітковину і білки. А ось червоне м’ясо і копченості краще обмежити;
  • регулярні заняття спортом;
  • активний спосіб життя;
  • відвідування гастроентеролога щороку після 45 років, з подальшими призначеними обстеженнями органів шлунково-кишкового тракту.

Пам’ятайте, що вже в молодості ви закладаєте фундамент вашого здоров’я в зрілому віці. Не варто нехтувати профілактичними заходами, додайте в життя спорту, їжте правильну їжу та регулярно обстежуйтеся. Бажаємо вам бездоганного здоров’я, енергії, що б’є ключем, та щастя в кожному дні!

Telegram Viber Зателефонувати