Що таке «тендовагініт», або хвороба де Кервена?

15 Січня 2019
Що таке «тендовагініт», або хвороба де Кервена?

Хвороби суглобів приносять безліч незручностей. Обмежені можливості функціонування рук або ніг, хворобливі відчуття, скутість руху – все це результат неприємних захворювань, одним з яких є тендовагініт, котрий ще називають «хворобою де Кервена».

Тендовагініт – це захворювання, що полягає в звуженні каналу, де розташовані сухожилля І пальця кисті руки. Причиною захворювання є постійна травматизація каналу при русі в ньому сухожиль. Поступово канал звужується, тому сухожилля починають усе дужче тертися об його стінки, а потім виникає запальний процес. Згодом захворювання починає прогресувати ще більше, розвиваючи далі стеноз.

Як розвивається тендовагініт?

Як і всі захворювання, хвороба де Кервена прогресує поступово. Буває так, що пацієнт не відразу може звернути увагу на небезпечні симптоми. Спочатку людина відчуває різкий біль при ворушінні великим пальцем руки, при відведенні кисті в бік мізинця. Через деякий час пацієнта турбують болі навіть тоді, коли він рухає нижньою частиною передпліччя. Іноді тендовагініт діагностують при травмі кисті руки. Болі можуть бути настільки сильними, що відчуваються навіть під час сну!

Лікування

Тендовагініт потребує консервативного лікування, тому при перших симптомах кращим рішенням буде звернення до лікаря. Якщо медикаментозна терапія не дає належного ефекту, то пацієнту може знадобитися хірургічне втручання.

Зазвичай консервативне нехірургічне лікування включає в себе такі пункти:

  1. Накладається гіпсова або пластикова шина, забезпечивши повний спокій ураженої кінцівки на 2-4 тижні.
  2. Після зняття шини пацієнту рекомендують носити спеціальний бандаж для І пальця.
  3. Призначаються спеціальні мазі або протизапальні гелі.
  4. Лікарем може бути призначений курс фізіотерапевтичних процедур, серед яких найбільш популярним є електрофорез із використанням гідрокортизонової мазі.

Важливо пам’ятати, якщо після курсу лікування поліпшень не було, або через 3 місяці знову поновилися гострі больові симптоми, то слід серйозно замислитися над оперативним втручанням.

Хірургічне лікування хвороби де Кервена

Оперативний спосіб лікування тендовагініту відбувається завдяки маленькому надрізу на шкірі руки і на зв’язці, яка утримує сухожилля. Тендосиновіальні утворення позбавляють від тиску, котрий призводить до запалення і фіброзу. Якщо ж в сухожиллях вже фіброзно-змінені запалені оболонки, то лікарем-хірургом виконується очищення цих оболонок шляхом синовектомії. Найчастіше операція проводиться під місцевою анестезією.

Позитивні результати пацієнти відзначають вже через кілька тижнів. Через 10-12 днів знімаються шви і починається реабілітаційний процес. Якщо у пацієнта не виникає ніяких післяопераційних ускладнень, то на прийом до лікаря він йде через місяць. Спеціаліст призначить ряд профілактичних заходів.

У клініці «Мед-Союз» в Сумах ви зможете прооперувати тендовагініт або отримати консультацію компетентних фахівців. Не запускайте це захворювання до оперативного втручання! Намагайтеся вилікувати хворобу де Кервена консервативним шляхом. Наш медичний центр надасть вам максимум можливостей для цього!

Telegram Viber Зателефонувати