Що потрібно знати про вторинну катаракту?

21 Квітня 2018
Що потрібно знати про вторинну катаракту?

Бурхливий розвиток офтальмології та вдосконалення техніки останнім часом призвели до того, що у пацієнтів і лікарів склалася думка про те, що операція катаракти (заміна кришталика) – це ефективна, швидка, безпечна операція з гарними результатами. І це дійсно так! Кількість операцій катаракти у всьому світі щорічно перевищує 300 мільйонів. Однак після хірургічного вторгення, у деяких пацієнтів розвивається вторинна катаракта. Про причини розвитку і симптоми цієї хвороби ми поговоримо далі.

Вторинна катаракта: причини розвитку та симптоматика

Після видалення катаракти з імплантацією інтраокулярної лінзи (штучного кришталика) в оці залишається задня капсула кришталика. Вона являє собою тонку мембрану, що необхідна для утримання інтраокулярної лінзи в оці. Ця мембрана з часом може помутніти і викликати погіршення якості зору. Розвиток вторинної катаракти пов’язаний з ростом клітин на задній капсулі кришталика і її ущільненням. Вторинна катаракта може виникати через певний час після операції навіть в тому випадку, якщо видалення виконано ідеально з хірургічної точки зору.

Найчастіше пацієнти з вторинною катарактою відзначають появу туману перед очима, погіршується гострота зору, стає важко читати. Особливо помітний ефект вторинної катаракти на яскравому сонці, іноді пацієнти бачать смуги або ореоли навколо джерел світла вночі. Ці проблеми можуть посилюватися з часом.

У минулому лікування вторинної катаракти здійснювалося шляхом повторної операції в умовах операційної. Проводився невеликий розріз в оці, після чого спеціальним інструментом розсікалася каламутна задня капсула кришталика. Ускладнення після операції часто були наступними:

  • інфекція;
  • набряк або відшарування сітківки;
  • пошкодження зорового нерва;
  • перфорація очного яблука та ін. з можливою втратою зору.

Необхідна була ін’єкція анестетика, яка нерідко призводила до порушення роботи серця або дихання.

Як лікують вторинну катаракту в умовах сучасної медицини?

Сучасне лікування вторинної катаракти – це лазерна дісцізія вторинної катаракти. Це операція, при якій спеціальним лазером розтинають каламутну задню капсулу кришталика. Після цього відновлюється прозорість оптичних середовищ ока, що призводить до відновлення зору.

Переваги лазерної дісцізії при вторинній катаракті:

  1. операція виконується без розрізів і уколів в око;
  2. операція виконується в амбулаторних умовах;
  3. операція виконується на звичному для пацієнта апараті в положенні сидячи;
  4. відсутні серйозні ускладнення;
  5. зір відновлюється відразу після процедури.

Якщо у вас виникають проблеми із зором, то не варто затягувати з візитом до лікаря. Клініка «Мед-Союз» в Сумах працює для того, щоб допомагати людям з найрізноманітнішими недугами. У нас можна записатися на консультацію до окуліста, на якій перевірять ваш зір, або допоможуть вирішити вже наявні проблеми. Також наш лікар дасть вам докладну інформацію про лазерну дісцізію вторинної катаракти.

Нехай ваше дзеркало душі сприймає всі яскраві фарби неповторного і багатогранного життя! Медичний центр «Мед-Союз» допоможе вам бути здоровою і щасливою людиною, очі якої світяться радістю!

Telegram Viber Зателефонувати