Що потрібно знати про сторонні тіла зовнішнього слухового проходу?

11 Квітня 2018
Що потрібно знати про сторонні тіла зовнішнього слухового проходу?

Дана інформація буде корисна всім, але особливу увагу на неї варто звернути мамам. Сторонні тіла можуть потрапити в вухо дорослої людини абсолютно випадково, але частіше з цією проблемою стикаються батьки маленьких дітей. При активному вивченні зовнішнього світу дітлахи часто намагаються засунути у вухо намистини, насіння, кульки з паперу, гудзики та багато іншого. «Дитина засунула у вухо чужорідний предмет, що робити?», – це часте питання на форумах молодих мам. Сьогодні ми будемо намагатися максимально зрозуміло викласти алгоритм дій в цій непростій ситуації.

Консультація лора – найкраща допомога з усіх можливих!

У багатьох людей спрацьовує захисна реакція, коли вони розуміють, що в вухо потрапило чужорідне тіло. Вони починають використовувати пінцети, вушні палички, гачки, щоб швидко витягти те, що приносить неприємні відчуття. Однак робити цього не варто! Так ви зможете тільки погіршити ситуацію, проштовхнувши чужорідне тіло ще глибше. Правильними будуть наступні дії:

  • заспокоїтися;
  • подумати, який предмет виявився в вушному проході: живий / неживий, гострий / тупий, круглий / квадратний, металевий / пластиковий, великий / малий і т.п .;
  • зателефонувати в клініку, записатися на консультацію до лора. У Сумах у вас є чудова можливість потрапити до оталаринголога в медичний центр «Мед-Союз». Зателефонуйте в реєстратуру, опишіть свою ситуацію, а ми, в свою чергу, підберемо найближчий час для консультації у фахівця.

Чим допоможе оталаринголог?

Отже, ви прийшли на консультацію до лікаря. Тепер спробуйте максимально точно описати предмет і обставини, при яких стороннє тіло потрапило до вуха. Алгоритм дій лора буде наступним:

  1. Якщо у вухо потрапило чужорідне тіло (комаха), то його потрібно знерухомити теплим маслянистим або напівспиртовим розчином. Після цього доктор промиє вухо спеціальним шприцом.
  2. Якщо в вушному проході розташувалося стороннє тіло, що здатне набухати (паперова кулька, боби, горох), то отоларинголог скористається спеціальними спиртовими краплями. Після їх застосування предмет зменшиться в обʼємі, а тому його стане легше витягти.
  3. Важливо знати, що чужорідне тіло повинен видаляти тільки лікар! Роблячи різні маніпуляції, оталаринголог використовує спеціальний інструмент, що вводиться по стінці слухового ходу, повертається на 90 градусів і акуратно виймає непотрібний предмет. Самостійно це зробити неможливо, оскільки ви не зможете знати наскільки близько до барабанної перетинки розташоване стороннє тіло.

Коли потрібно викликати швидку допомогу?

У деяких випадках краще не втрачати час дарма і викликати швидку допомогу. Особливо, якщо ви виявили у себе або у дитини наступні симптоми:

  • у вусі відчувається сильний біль;
  • піднімається температура;
  • з вуха витікає гній або кров;
  • втрачається слух.

При всіх вищевказаних симптомах може знадобитися оперативне втручання. Краще за все не зволікати! Намагайтеся організувати безпечний простір навколо своїх дітей та будьте обережні самі. Потурбуйтеся про своє здоров’я! І нехай у вашому житті будуть тільки приємні несподіванки.

Telegram Viber Зателефонувати