Профілактика захворювань шлунково–кишкового тракту

18 Вересня 2017
Профілактика захворювань шлунково–кишкового тракту

Уся злагоджена робота нашого організму побудована на основному процесі – процесі перетравлення їжі. При виникненні різноманітних патологій шлунково-кишкового тракту часто страждають всі системи, які не можуть повноцінно виконувати покладені на них життєво важливі процеси. У чому ж причина виникнення за загострення проблем ШКТ?

Причини захворювань ШКТ

До органів шлунково-кишкового тракту традиційно відносять шлунок, печінку, жовчний міхур із жовчовивідними шляхами, стравохід, товстий і тонкий кишечник. Функціонування ЖКТ можливе тільки в комплексній взаємодії всіх компонентів-учасників, а захворювання одного органу часто призводить до порушення процесу травлення взагалі. Тож, основними причинами розладів є:

  1. неправильне харчування. Не тільки зловживання фаст фудом або холестериновою їжею може призвести до захворювань. Впливає на здоровʼя організму також і режим харчування. При перегруженні шлунку увечорі відбувається неправильне функціонування процесу травлення. Якщо ж ви звикли пропускати сніданки, то слід відмовитися від цієї затії, оскільки наслідками можуть послужити камні у жовчному міхурі;
  2. стрес, депресії, нервові напруження. При постійному нервовому напруженні відбувається розлад функціонування шлунку та кишківника;
  3. надмірне вживання алкоголю, куріння. Руйнування здорової мікрофлори кишківника, гастродуоденіт у хронічній стадії, порушення процесів травлення – ось наслідки постійного куріння та вживання спиртних напоїв;
  4. зайва вага. Людина з надмірною вагою має зашлакований організм. Це говорить про те, що органи ШКТ не справляються в потрібній мірі з процесами обміну речовин та страждають від цього;
  5. спадковість. Часто дітям передаються захворювання батьків. І захворювання органів травлення – не виключення;
  6. нехтування нормами правильної обробки продуктів. Купляючи продукти на стихійних ринках, кожен повинен знати про правильну обробку овочів, фруктів, приготування мʼяса та риби. В іншому разі ви маєте всі шанси «схопити» кишкову інфекцію, яка здатна значно погіршити налагоджений процес травлення.

Профілактичні міри

Перш за все, ви повинні зрозуміти одну просту істину – правильне харчування завжди є запорукою здоровʼя. Для того щоб максимально збагачувати організм потрібними вітамінами та мінералами, харчування повинно бути повноцінним та різноманітним та вживатися в правильний час. Цікавою для ознайомлення стане піраміда Шелдона, де зображені компоненти правильного харчування в залежності від частки, яку потрібно вжити за день. У правильному раціоні здорової активної людини повинне бути мʼясо, риба, овочі, фрукти та напої (в кількості не менше 1,5 літра на день).

Окрім злагодженого режиму та вживання корисних продуктів, потрібно також звертати увагу ще й на інші профілактичні міри, такі як:

  • вживання їжі оптимальної температури, яка не є надто гарячою або холодною. Високі температури часто викликають подразнення слизової оболонки;
  • обмеження вживання жирів, особливо тугоплавких, щоб не накопичувати відкладення токсинів у печінці та підшлунковій залозі;
  • включення в раціон кисломолочних продуктів, для того щоб насичувати потрібними корисними бактеріями кишківник;

Слід також пам’ятати і про те, що людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, необхідно регулярно відвідувати лікаря. На допомогу завжди прийде компетентний гастроентеролог. «Мед-Союз» пропонує кожному комплексні обстеження та консультації лікарів, які допоможуть подолати різноманітні проблеми.

Турбуйтеся про своє здоровʼя змолоду! Майте в арсеналі своїх хобі тільки корисні звички, такі як: спорт, правильне харчування, режим. Уникайте стресів та депресій, побільше проводьте час на свіжому повітрі. Дружелюбно ставтеся до свого організму і він віддячить вам!