Про що свідчить хрускіт у вашому зап’ясті?

02 Квітня 2019
Про що свідчить хрускіт у вашому зап’ясті?

Мабуть, кожна людина на певному етапі свого життя помічала хрускіт в зап’ясті. Варто тільки повернути руку, як відразу ж з’являється клацання і неприємні больові відчуття. Зазвичай з цими симптомами раніше стикалися люди літнього і похилого віку, але в наш час реєструються такі випадки і в молодому віці.

Для багатьох такий симптом, як хруст або клацання в зап’ясті не є приводом звернутися до лікаря. А дарма! Така, здавалося б, нешкідлива дрібниця, може бути передвісником серйозного захворювання під назвою «стенозуючий лігаментит», відома ще як «Хвороба Нотта».

Що таке стенозуючий лігаментит або хвороба Нотта?

Стенозуючий лігаментит – хвороба, яка відноситься до розряду захворювань сухожильно-зв’язкового апарату кисті. Основними симптомами його прояву є регулярні клацання в зап’ясті, а також своєрідне «заклинювання», «блокування» пальця руки в зігнутому або розігнутому положенні. Причиною цих неприємних симптомів є порушення руху сухожилля м’язи згинача пальця в його каналі.

Причини виникнення хвороби

Основними причинами, що провокують виникнення і розвиток цього захворювання є:

  • професії, які пов’язані з роботою кистями рук (набір тексту, пакувальник, водій і т.п.);
  • важка фізична праця, який має на увазі навантаження на кисті рук;
  • постійне здавлювання зв’язок.

Симптоми прояву хвороби Нотта

Крім дивних клацань або хрускоту можуть також виникати додаткові симптоми, які приносять неприємні відчуття:

  • відчуття перешкоди, яке виникає при згинанні або розгинанні пальця;
  • блокування, неможливість зігнути або розігнути палець;
  • біль, яка локалізується біля основи пальця.

Як показує статистика, захворювання вражає, передусім, великий і безіменний палець. Зустрічається хвороба Нотта частіше у жінок, ніж у чоловіків. Крім зовнішніх чинників (несприятлива робота, фізична праця) попередником стенозуючого лігаментиту може бути якийсь запальний процес в організмі, що пов’язаний з опорно-руховим апаратом (артрит, артроз, остеопороз, остеоартроз).

Як лікувати стенозуючий лігаментит?

Слід зазначити, що самостійно визначити це захворювання непросто. Обов’язково потрібна консультація ортопеда. Вивчивши особливість саме вашого випадку, доктор зможе призначити ряд комплексних заходів з лікування.

На початкових стадіях хворобу Нотта можна вилікувати, використовуючи консервативні методи, такі як:

  • зменшення фізичних навантажень на кисть;
  • медикаментозне лікування протизапальними препаратами;
  • використання фізіотерапевтичних процедур (електрофорез, магнітна терапія);
  • в особливих випадках – використання медикаментозних лікувальних блокад.

Якщо ж хворобу не вдалося своєчасно виявити і вона виявилася в запущеній стадії, то без хірургічного втручання, на жаль, не обійтися. Під місцевим знеболенням доктором проводиться розсічення кільцеподібної зв’язки, яка обмежує рух сухожилля.

На жаль, навіть при своєчасному лікуванні або після хірургічного втручання, ніхто не гарантує вам того, що захворювання більше вас не потурбує. Буває так, що у пацієнтів трапляються рецедиви хвороби. Важливо запам’ятати, що при виникненні такого неприємного захворювання, слід задуматися про зміну професійної діяльності, яка б не мала великих навантажень на кисті рук.

Клініка «Мед-Союз» в Сумах готова надати вам консультації у компетентних фахівців, а також організувати правильне і ефективне лікування. Наш медичний центр працює для того, щоб зробити вас здоровими і щасливими людьми! «Жити і насолоджуватися життям» – девіз, яким повинна керуватися кожна людина!

Telegram Viber Зателефонувати