Правила підбору окулярів для зору

28 Квітня 2021
Правила підбору окулярів для зору

Отже, лікар порекомендував Вам носити окуляри? Прийшов час звернутися в клініку «Мед-Союз» за послугою «підбору окулярів». Від того, як усе пройде, залежить не тільки якість Вашого зору, але і життя в цілому. Окуляри повинні бути зручними, безпечними і не втомлювати очі. 

Неправильний вибір окулярів призводить до появи дискомфортных відчуттів, які супроводжуються зоровою напругою, головними болями, підвищенням артеріального тиску, втомою очей і подальшим погіршенням зору, появою глаукоми і навіть прогресуванням катаракти.

Досить часто у пацієнтів під час і після прийому офтальмолога виникають питання з приводу підбору окулярів.

Найбільш часті серед них:

  • Чому мені не підібрали окуляри під час прийому у офтальмолога?
  • Чому мені потрібно знову витрачати свій час, і приходити ще раз після консультації по підбору окулярів?
  • Чому потрібно платити за підбір окулярів, якщо я вже сплатив консультацію офтальмолога?

Щоб відповісти на ці та схожі питання, необхідно розібратися, які існують умови правильного підбору окулярів.

Чому не можна підібрати окуляри на першому прийомі у лікаря?

Підбір окулярів не є метою консультації офтальмолога. Ця процедура потрібна не всім пацієнтам, вимагає додаткового часу на адаптацію до підібраних окулярів, і в більшості випадків здійснюється в інший день. Тому, дана послуга не входить у вартість консультації офтальмолога і сплачується додатково.

Окуляри призначають людям зі зниженим зором для корекції аномалій рефракції, таких як далекозорість, короткозорість, астигматизм, пресбіопія.

Однак, не тільки ці причини можуть викликати зниження якості зору. Тому, перш ніж приступити до підбору окулярів, вкрай важливо під час діагностики провести всебічне дослідження стану очей, що дозволяє виявити інші проблеми органу.

Найбільш якісна діагностика проводиться в умовах розширених зіниць, і навіть може потребувати контактних методів дослідження, що виключає можливість підбору окулярів в день діагностики.

Дія спеціальних очних крапель на циліарний м’яз ока триває не менше 4-6 годин, супроводжується розширенням зіниць і нездатністю фокусуватися, тому стан зору пацієнта не дозволяє підібрати йому окуляри в день діагностики. Необхідно дочекатися звуження зіниць і закінчення дії циклоплегії, щоб можна було приступити до підбору окулярів. Частіше за все, це стає можливим тільки на наступний день.

Крім того, протипоказанням для підбору окулярів можуть бути різні стани очей, такі як:

  • синдром сухого ока;
  • набряк рогівки;
  • ерозія і виразка рогівки;
  • інтенсивні помутніння рогівки кришталика, склоподібного тіла;
  • підвищення внутрішньоочного тиску;
  • свіжі травми ока або ранній післяопераційний період;
  • гострі захворювання сітківки та зорового нерва;
  • гострі інфекції поверхні ока;
  • гострі запальні захворювання ока та ін.

Для чого використовувати краплі?

Навіть коли підтверджено відсутність очних захворювань і встановлено, що причиною зниження зору є проблемою оптики, слід пам’ятати, що око людини – складна система, яка має як постійні параметри (заломлююча сила рогівки, осьовий розмір ока), так і змінні параметри, такі як заломлююча сила кришталика.

Заломлююча сила кришталика визначається ступенем напруги внутрішньоочного (циліарного) м’яза, яка у кожної людини різна.

Вимірювання параметрів оптики очей навіть на найсучасніших приладах (Авторефкератометрах) в природних умовах дають неточну інформацію через напруження циліарного м’яза. Тому, щоб визначити істинні параметри оптики очі, пацієнтам рекомендується процедура циклоплегії (виключення циліарного м’яза шляхом закапування спеціальних очних крапель).

Тільки в умовах циклоплегії визначаються справжні величини короткозорості, далекозорості, астигматизму, які є у пацієнта. І тільки ці дані повинні бути орієнтиром для підбору правильних окулярів. Будьте уважні та не погоджуйтесь на послуги підбору лінз та окулярів онлайн, адже за таких умов зробити правильний вибір просто неможливо! 

Якщо Ви справді зацікавлені в правильному підборі окулярів з подальшим безпечним і приємним їх використанням, необхідно дотримуватися рекомендованої офтальмологом технології і знайти час для повторного візиту до лікаря.

Бажаємо здоров’я!

Telegram Viber Зателефонувати