Підходимо до літа розумно, або що потрібно знати про тепловий удар

30 Липня 2018
Підходимо до літа розумно, або що потрібно знати про тепловий удар

Літо – дивовижна пора відпусток, море пам’ятних моментів, щирих посмішок та подорожей. Однак часто відпочинок може захмарюватися різними неприємностями у вигляді сонячних опіків і теплових ударів. Сьогодні ми розповімо про те, як вберегти себе від підступних несподіванок, що можуть зіпсувати будь-який, навіть найяскравіший, відпочинок.

Поняття теплового удару

Тепловий удар – досить небезпечний стан організму, який виникає в результаті надмірного перегріву. У результаті перегріву порушується процес правильної терморегуляції. У ході цього тепловіддача стає затрудненою, а це, в свою чергу, може викликати непередбачувані наслідки. Потрібно знати, що тепловий удар – це не просто небезпечний стан організму, це стан, що загрожує життю людини! А тому ставитися до нього потрібно серйозно.

Основні симптоми теплового удару

  • після перебування на сонці шкіра тіла сильно почервоніла і стала гарячою та сухою;
  • температура тіла піднялася до відміток 39-41С;
  • з’явилася задишка, дихання стало затрудненим або прискореним;
  • серцебиття стало значно частішим у порівнянні зі звичайним станом;
  • з’являється холодний піт;
  • у людини виникає апатія, безсоння, або навпаки різка сонливість, збудженість;
  • виникає мігрень;
  • з’являються болі в м’язах, іноді супроводжуються судомами й спазмами;
  • в особливо важких випадках можуть виникати й зорові галюцинації, мимовільні сечовипускання.

Як бачите, нехтувати панамкою, знаходячись на пляжі, не варто. Але іноді, навіть ретельно оберігаючи себе від сонця, можна все одно отримати тепловий удар. Саме тому потрібно знати, що ж робити далі.

Як допомогти людині, котру спіткав тепловий удар?

Важливо розуміти, що тепловий удар можна отримати не тільки на пляжі. Можна стати жертвою високих температур, просто прогулюючись  містом. Тому, перш за все, якщо трапилася така ситуація, потрібно:

  1. зняти одяг, що обмежує руху (розстібнути пояс, комір сорочки, рукава);
  2. по можливості включити вентилятор або кондиціонер, або обмахувати потерпілого частими рухами;
  3. ноги необхідно підняти (покласти валик зі скручених речей, сумку тощо). Таким чином, відбувається перерозподіл струму крові для захисту життєво важливих органів (серце, головний мозок, нирки);
  4. при виникненні у людини блювоти, потрібно обов’язково повернути голову на бік таким чином, щоб блювотні маси не змогли потрапити в дихальні шляхи;
  5. людину з тепловим ударом потрібно поїти прохолодною водою, тому що в цей час відбувається зневоднення організму;
  6. якщо у потерпілого спостерігаються судоми, зупинка дихальної або серцевої діяльності, то потрібно терміново починати реанімаційні заходи та викликати швидку допомогу.

Пам’ятайте, що потрібно завжди звертати увагу на своє самопочуття! Не забувайте перед відпочинком здати аналізи. Не зайвою буде і консультація терапевта в «Мед-Союзі». Дуже часто, якщо організм ослаблений, під час акліматизації на півдні можуть загострюватися хронічні захворювання. Побережіть своє здоров’я і будьте готові зустрічати літо здоровими! «Мед-Союз» піклується про вас і бажає гарного настрою!

Telegram Viber Зателефонувати