Оптична біометрія ока

24 Січня 2019
Оптична біометрія ока

Оптична біометрія ока – це вимірювання параметрів зору спеціальним приладом – оптичним біометром. У клініці «Мед-Союз» оптична біометрія очей проводиться на приладі IOL Master 500 німецької фірми Zeiss. Даний апарат дозволяє за кілька хвилин отримати повну інформацію про основні параметри очей, таких як:

  • передньо-задній розмір ока,
  • кератометрію (вимір кривизни рогівки) в діоптріях і міліметрах,
  • глибину передньої камери ока,
  • діаметр рогівки.

Вимірювання проводяться безконтактно, швидко та не вимагає закапування крапель для анестезії та розширення зіниці.

Чому важливо проводити оптичну біометрію у дітей при короткозорості?

Справа в тому, що стандартне визначення рефракції ока на авторефрактометрії дає лікарю уявлення лише про ступінь короткозорості, не розкриваючи її характер. У більшості випадків короткозорість супроводжується збільшенням передньо-заднього розміру ока, тобто надмірним зростанням очного яблука (осьова короткозорість). Рідше короткозорість виникає за рахунок великої кривизни рогівки (рефракційна короткозорість). Оптична біометрія дозволяє розрізняти ці два види короткозорості і спрогнозувати ймовірність її прогресування.

Рефракційна короткозорість, як правило, не прогресує, але осьова короткозорість прогресує. Прогресування короткозорості супроводжується розтягненням очного яблука, що дуже точно може бути встановлено при оптичній біометрії. Точність вимірювання передньо-заднього розміру ока досягає декількох мікрон. Надмірне розтягнення очного яблука при осьової короткозорості може спровокувати порушення процесів харчування сітківки і привести до розвитку центральної і периферичної дистрофії сітківки. Тому всім дітям з короткозорістю, крім стандартної авторефрактометрії, необхідні періодичні дослідження на оптичному біометрі. Оптична біометрія в поєднанні з авторефрактометрією – кращий метод контролю за короткозорістю.

Ваш зір – основа гарного самопочуття. Мудре рішення, яке ви повинні прийняти, – записатися на консультацію до офтальмолога. «Мед-Союз» допоможе побачити навіть найяскравіші фарби!

Telegram Viber Зателефонувати