Невралгія трійчастого нерву

11 Листопада 2017
Невралгія трійчастого нерву

Клінічна неврологія має багато діагнозів, які надзвичайно ускладнюють безхмарне життя людини. Поряд зі, здавалося б, банальними остеохондрозами та вегето-судинними дистоніями, стоять і захворювання периферичної нервової системи – неврології трійчастого нерва та неврит лицьового нерва. Ці діагнози здатні перетворити життя в одну мить на жах, сповнений надзвичайного болю. Що робити, якщо ви стали заручником цих захворювань, та як себе поводити при перших симптомах?

Поняття про «трійчасту невралгію»

Вищеназване захворювання відносять до патологічного стану, який має широку симптоматику. По-перше, трійчаста невралгія характеризується раптовим виникненням болю, який неможливо «перечекати». Він різкий, пекучий та дуже сильний. Причиною його виникнення стає ураження гілки, що іннервує ділянки в системі трійчастого нерву. Звичайно, такий біль не може тривати довго. Він характеризується своєрідними «нападами», які тривають декілька хвилин в певному періоді. Проте періоди загострень, в свою чергу, можуть тривати тижнями, днями, місяцями, а інколи навіть і роками.

Викликати біль під час трійчастої невралгії можуть навіть буденні речі, такі як:

  • чищення зубів;
  • гоління;
  • нанесення макіяжу;
  • жування;
  • маніпуляції зі шкірою;

Звичайно, усім читачам хочеться знати відповідь на таке питання: хто в групі ризику такого захворювання? По-перше, люди, які пережили травми, аневризми, хвороби, що призвели до тиску на нерв пухлини. Неприємною є і статистика для жінок, оскільки вони хворіють частіше за чоловіків.

Прояви неврології

Більшість хворих, що звертається до лікаря, відмічають спонтанний біль, який виникає спонтанно і безпричинно. Також у деяких випадках біль зʼявляється після аварії, травми голови, сильного удару. Локалізацією неприємних відчуттів стає нижня або верхня щелепа, і саме тому багато пацієнтів вважає, що лікування зубів полегшить їх участь. Та коли стоматолог не вирішує проблеми – хворі починають шукати інші причини і часто потрапляють до невролога. Визначивши специфіку болю, лікарі кажуть, що біль можна поділити на «типовий» та «нетиповий»:

  1. типовий біль має певні періоди стихання. Він виникає різко, схожий на «пострілювання» в місці локалізації або на удар струмом, його викликають певні маніпуляції з обличчям або навіть простий дотик;
  2. нетиповий біль зʼявляється теж раптово, проте може тривати постійно, майже не стихаючи. Його особливістю є те, що він займає велику частину обличчя. Лікування часто буває складним та має свої відмінності від лікування першого типу болю.

Діагностика

Помітивши підозрілий біль, варто негайно звернутися на консультацію до лікаря-невролога. Тільки професіонал здатен давати вам рекомендації щодо лікування та планувати подальші дії. Багатопрофільна клініка «Мед-Союз» пропонує консультацію невролога, де ви зможете вирішити всі проблеми раптового болю, що вас хвилює. Вислухавши всі ваші симптоми, лікар обере найкращий шлях діагностики. Основними методами виявлення захворювання є: МРТ, клінічні тести та біохімічні аналізи крові. Інколи доцільним буде використання навіть декількох методів.

З хворобами нервової системи кожна хвилина на вагу золота. Чим раніше буде правильно діагностоване захворювання – тим швидше лікарі зможуть допомогти вам. Не треба самотужки вживати анальгетики або спазмальгетики, які лише ненадовго блокують біль. Самолікування може призводити до побічних ефектів та страшних наслідків, які можна ліквідувати потім лише хірургічним методом втручання. Довіряючи нашим лікарям своє здоровʼя, ви гарантовано отримаєте лише професійний підхід, ціллю якого буде найкраще лікування. Будьте здорові!

Telegram Viber Зателефонувати