Мамологія – вибір здорової жінки

24 Жовтня 2017
Мамологія – вибір здорової жінки

Сучасні медичні технології, зокрема ультразвукова діагностика, стали відмінним методом виявлення різних захворювань, розвитку яких можна запобігти на ранніх етапах. Швидкість дослідження, безпечність, простота і точність – ось основні переваги УЗД. Особливою популярністю в світі мамології користується ехографія, адже рак молочної залози, на жаль, займає лідируючі позиції за кількістю зареєстрованих випадків.

Рак молочної залози – лякаюча реальність

Груди давно вже стали символом материнства, предметом обожнювання, а іноді навіть і гордості. Однак ця частина жіночого організму повинна бути під пильною увагою своєї власниці. Часто вчасно не діагностовані захворювання молочних залоз здатні переродитися в злоякісну пухлину через декілька років, з якою стикається мало не кожна третя жінка планети. Будь-які гормональні збої, новоутворення, які ви знайшли при самостійній пальпації або на огляді у лікаря, повинні послужити поштовхом для того, щоб зробити мамологію.

Кращий час, для того щоб оглянути молочну залозу, – період між 5м і 11м днем ​​менструального циклу. Для початку ви зможете зробити це самі, а якщо в процесі огляду у вас виникнуть підозри – зверніться до лікаря. Отже, алгоритм дій – наступний:

  • станьте перед дзеркалом і візуально оцініть форму обох залоз;
  • уважно розгляньте шкіру грудей, область ареол і сосків з опущеними руками, а потім – з піднятими вгору;
  • з’єднайте разом вказівний, середній і безіменний пальці та «прощупайте» груди рухами по колу: спочатку стоячи, а після цього – лежачи;
  • притисніть обидва соска двома пальцями.

Як розпізнати норму і відхилення? Перш за все, вам потрібно звернутися до лікаря, якщо ви помітили:

  • зміни на шкірі, які нагадують за своєю структурою лимонну кірку;
  • при пальпації ви знайшли певні утворення;
  • у вас з’явилися виділення із сосків (якщо процес лактації давно закінчено або ніколи не починався);
  • пальпація була дуже болючою, а шкіра на грудях почервоніла.

Якщо всі ці симптоми ви не виявили, то чудово! Однак для того щоб не пропустити невидимі зміни, робіть 1 раз на рік обстеження молочних залоз методом ультразвукового обстеження.

Які переваги має УЗД перед простим оглядом у лікаря?

Іноді новоутворення можуть бути такими маленькими, що їх неможливо «прощупати», особливо самостійно. Мамологія або просте УЗД молочних залоз дозволяють не тільки повністю вивчити стан молочної залози, але і виявити всі наявні утворення, оцінити їх ступінь небезпеки, диференціювати на кісти і потенціально небезпечні пухлини.

У категорію тих, кому потрібно обов’язково робити УЗД, потрапляють жінки після 25 років, жінки в стані лактації та вагітні. Так само слід відвідати кабінет діагноста, якщо у вас трапилася травма грудей. Не рідкісні й випадки, коли на мамографію приходять жінки після рентгенологічного обстеження грудей. На ньому знаходять, безпосередньо, новоутворення, а ось оцінити структуру можна тільки під час УЗД. Власницям силіконових імплантів теж потрібно регулярно обстежувати груди.

Фактори, які провокують розвиток раку молочної залози

Здорова молода жінка може не підозрювати про те, що її може чекати небезпека. Адже причинами розвитку такого страшного захворювання можуть бути, здавалося б, найпростіші повсякденні речі:

  • надмірне вживання в їжу тваринних жирів;
  • генетичні фактори;
  • неправильне різке завершення лактації;
  • захворювання репродуктивної системи (яєчників, матки);
  • куріння;
  • іонізуюча радіація.

Знайте, що виявлення захворювання на початкових етапах, в більшості випадків, має благополучні прогнози. Постійний контроль новоутворень і професійна оцінка досвідченого діагноста – це запорука вашого здоров’я. Роблячи мамографію або УЗД молочних залоз, ви убезпечите себе від зайвих переживань, та будете впевнені в завтрашньому дні. Клініка «Мед-Союз» пропонує діагностику на високоякісній апаратурі, а також консультації кращих фахівців.

Нехай девізом вашого здоров’я стане стара добра приказка: «Ніколи не відкладайте на завтра те, що можна зробити сьогодні». Запишіться на обстеження молочних залоз вже зараз, щоб бути здоровою дружиною, мамою, або бабусею. Будьте щасливі і пам’ятайте, що ви потрібні своїм рідним і близьким!

Telegram Viber Зателефонувати