Кишкові інфекції – підступна небезпека

28 Вересня 2017
Кишкові інфекції – підступна небезпека

Будь-які хвороби інфекційного характеру можуть спіткати нас тоді, коли ми найменше цього очікуємо. Безумовно, надзвичайно неприємно схопити гостре респіраторне вірусне захворювання, та провести декілька днів у ліжку з підвищеною температурою й хворим горлом. Проте кишкова інфекція доставляє більше неприємностей, які несуть за собою непередбачувані наслідки. Як не стати заручником злих бактерій та страшних вірусів? Про це поговоримо далі.

Різновиди, локалізація та процес зараження

На сьогоднішній день групу кишкових інфекцій складають наступні захворювання:

  • дизентерія;
  • сальмонельоз;
  • черевний тиф;
  • паратиф типу А і В;
  • холера;
  • токсоінфекції та ін.

Продовжувати цей список можна довго, але суть буде одна: усі вищезазначені хвороби спричинені різними збудниками, серед яких знаходяться бактерії та віруси. Проте місце їх локалізації одне – кишківник людини.

Кожне інфекційне захворювання має свій шлях передачі від людини до людини. У випадку з кишковими інфекціями таким є фекально-оральний шлях передачі. Суть його полягає в тому, що збудник із кишечника хворої людини часто потрапляє в зовнішнє середовище, а часто навіть у їжу або воду, потім через ротову порожнину знову потрапляє у кишечник, але на цей раз абсолютно здорової людини. Так виникає зараження.

Перші тривожні дзвіночки

Як і при будь-якій хворобі, при кишковій інфекції кожна людина починає почувати слабкість, нездужання та загальне погіршення самопочуття, але про кишкове захворювання також розкажуть і наступні симптоми, такі як:

  1. нудота та блювання;
  2. рідкі випорожнення з домішками слизу або навіть крові;
  3. підвищення температури;
  4. болі в черевній порожнині.

Маючи набір таких симптомів, ви повинні негайно звернутися до лікаря або навіть викликати швидку допомогу, оскільки наслідки можуть бути різні. Перш за все, хворому потрібно видати особисті речі, такі як: набір посуду, рушник, постільна білизна. Тобто, треба уберегти інших членів сімʼї від зараження. Якщо через день самопочуття не покращилося, то слід звертатися за медичною допомогою.

Лікування гострих кишкових інфекцій потребує компетентної медичної допомоги. Схеми лікування такого ряду хвороб складні для розуміння людиною, яка не має спеціальної освіти. Бездумне вживання популярних антибіотиків часто погіршує стан хворого, оскільки препарат може руйнувати не тільки збудника, але й корисні бактерії, що творять мікрофлору кишечника. Не ризикуйте своїм здоровям, а у деяких випадках навіть життям!

Як не захворіти?

Кожну людину хвилює питання: як уберегтися від страшних захворювань, які передаються контактним шляхом? Перш за все, слід дотримуватися усіх правил гігієни, а саме: регулярно мити руки, овочі, фрукти та не вживати воду з відкритих водоймищ.

Також чимале значення у профілактиці кишкових захворювань посідає місце приготування їжі, а точніше – його чистота. Бажано, щоб на кухні всі поверхні були вкриті таким матеріалом, який можна було б часто мити. Не зайвим буде мати декілька дошок для сирого мʼяса та риби, та окремі дошки для хлібу, сиру, вареного мʼяса. Кухонне приладдя (ножі, виделки, ложки) потрібно мити гарячою водою після кожного використання. Посуд слід зберігати у недоступному для домашніх тварин та комах місця. Відомо, що мухи розносять різного роду інфекції, тому потурбуйтеся про те, щоб їх не було в місці, де ви готуєте їжу.

Усі продукти, які ви купляєте у маркеті або на ринку, повинні бути свіжими та якісними. Пам’ятайте про те, що зберігати їх потрібно у відповідності до санітарних норм.

Дотримання найпростіших правил гігієни убереже вас від страшних захворювань, що несуть за собою погане самопочуття та страшні наслідки. Але якщо так чи інакше ви стали жертвою страшних бактерій або вірусів, то не слід зволікати! Звертайтеся до компетентних спеціалістів, які допоможуть подолати проблему, що вас турбує. Будьте здоровими зовні та зсередини!

Telegram Viber Зателефонувати