Фіброларингоскопія

04 Лютого 2021
Фіброларингоскопія

Щоб зрозуміти принцип обстеження під назвою «ларингоскопія», пропонуємо вашій увазі історію, яка сталася нещодавно в клініці «Мед-Союз».

До нас звернувся пацієнт 52 років зі словами: «Тільки поставте діагноз, я на все готовий. Ви моя остання надія». Ця фраза відразу сприймається лікарем насторожено. Чоловік був оглянутий за 3 місяці декількома лікарями різних спеціальностей. Йому вже було проведено:

  • двократну фіброгастроскопію (зонд);
  • КТ;
  • МРТ.

Але причина не була встановлена, а пацієнту ставало все гірше, і симптоми наростали з великою швидкістю. Звичайний ЛОР-огляд не дозволив побачити нічого особливого. Тільки підтвердити – стан важкий. Тоді була проведена фіброларингоскопія.

     Оскільки ларингоскоп вводиться через ніс, під час огляду відкривається вся носоглотка і весь корінь язика. Саме тут і була виявлена пухлина значного розміру. Ось так було встановлено діагноз.

Пацієнт був направлений на лікування в спеціалізовану клініку. Прикрість цієї історії в тому, що хворий звертався за допомогою своєчасно. Він не сидів і не чекав, що все пройде. І після кожного звернення отримував серйозне лікування з декількома курсами антибіотикотерапії в тому числі. Але пухлина знаходилася в одному з найважкодоступніших для діагностичного огляду місць. А ендоскопісти проходять цей відділ транзитом, і не можуть оглянути технічно. У таких випадках тільки фіброларингоскопія допомагає докопатися до істини.

Як проводиться фіброларингоскопія?

Фіброларингоскопія проводиться за допомогою гнучкого ларингоскопа через ніс. Пацієнт при цьому не відчуває жодних больових відчуттів. Лікарю відкривається повний огляд всіх ЛОР-органів з можливістю зробити фото для динаміки лікування. Метод прекрасно підійде людям з підвищеним блювотним рефлексом і людям з хронічними захворюваннями гортані. Для проведення ларингоскопії не потрібна додаткова підготовка.

Які є показання для проведення фіброларингоскопіі?

Фіброларингоскопія як варіант обстеження пропонується пацієнту в тому випадку, якщо у нього:

  • підвищений блювотний рефлекс;
  • тривалий кашель;
  • зміни голосу або його відсутність;
  • проблема з ковтанням їжі;
  • відчуття «кома» у горлі.

При всіх вищевказаних симптомах варто звернутися до лікаря отоларинголога і не відкладати візит надовго. Адже «завтра» може так і не настати.

Telegram Viber Зателефонувати