Дакріоцистит у немовляти? Вирішуйте проблему негайно!

15 Березня 2019
Дакріоцистит у немовляти? Вирішуйте проблему негайно!

Чарівний момент – поява малюка. Найцінніший час – перші тижні вдома, коли всі члени сім’ї вчаться жити разом. Але багато ситуацій змушують битися серце батьків частіше: коліки, проблеми з налагоджуванням грудного вигодовування, безсонні ночі … І неприємне захворювання під назвою дакріоцистит. У дитини перших місяців життя можуть закисати очі. І якщо терапія, призначена педіатром, не допомагає, то часто діагностується запалення слізного мішка.

Що таке «дакріоцистит» і наскільки він небезпечний?

Медичний термін «дакріоцистит» означає запалення слізного мішка у новонароджених дітей. Дана патологія потребує лікування, а саме – зондування слізного каналу. Ця хвороба виникає внаслідок закупорки слізно-носової протоки, де накопичується слиз. Вона, в свою чергу, розвиває сприятливе середовище для різного роду запальних процесів.

Симптоми дакриоцистита у новонародженого можуть бути схожими з симптомами кон’юнктивіту, а саме:

  • гнійні або слизово-гнійні виділення з очей;
  • кон’юнктива збуджена, червоного кольору;
  • очі постійно сльозяться, навіть коли дитина не плакала;
  • після сну очі дитини злиплі від виділень;
  • при натисканні на слізний мішечок біля носа виділень стає більше.

Іноді у немовлят виникають і такі симптоми: головний біль, підвищення температури, загальна слабкість.

Причини виникнення захворювання

Дакріоцистит – це не інфекційне і не набуте захворювання. По факту – це патологія. Перебуваючи в утробі матері, носослізні протоки плода закупорені зародковими плівками і ембріональними мембранами. Вони виконують захисну функцію. У перші дні після народження, при нормальному перебігу обставин, ці оболонки самостійно розриваються, і відбувається самоочищення слізовивідних шляхів. Якщо з якихось причин оболонки самостійно не розірвалися, то виникає дакріоцистит.

Методи лікування дакріоцистита

Якщо у малюка діагностували дакріоцистит, то спочатку рекомендується медикаментозна терапія і поштовховий масаж. Принцип його полягає в тому, щоб масажувати слізний канал. У деяких випадках від цього масажу розриваються оболонки і гнійний вміст виходить. Якщо ж консервативна терапія не допомагає, то призначається зондування слізного каналу.

Зондування слізного каналу – процедура, під час якої конічним або м’яким циліндричним зондом перевіряється прохідність нососльозних каналів, після якого проводиться промивання слізного мішка спеціальними антисептиками. Таким чином вирішується проблема, що непокоїть малюка і його батьків.

Детальніше про процедуру зондування слізного каналу

Консультація дитячого офтальмолога роз’яснить всі моменти. Компетентна допомога професіонала допоможе швидко усунути проблему з закупоркою слізного каналу. Бажано зробити зондування до року, поки оболонки не сильно щільні, а сама процедура легко переноситься дитиною. Після року зондування роблять під короткочасним масковим або внутрішньовенним наркозом.

Найкраще зробити зондування відразу після рекомендації лікаря, інакше з часом він може перерости у флегмону слізного мішка, гайморит, тромбофлебіт очних артерій. Не варто боятися цієї процедури! Вона легко переноситься дітьми, а найвищий відсоток видужань серед дітей, яким зробили процедуру до 3-місячного віку! У даному випадку, чим менше немовля – тим краще!

При виникненні проблем у свого малюка – звертайтеся за допомогою в «Мед-Союз»! Наші фахівці оглянуть вашу дитину, дадуть правильні рекомендації, а також зможуть зробити зондування слізного каналу в Сумах, якщо це знадобиться. «Мед-Союз» – надамо допомогу найменшим!

Telegram Viber Зателефонувати