Чому влітку «прокидається» бронхіальна астма?

09 Вересня 2018
Чому влітку «прокидається» бронхіальна астма?

Літо вже минуло, а симптоми астми залишилися? Чому так відбувається, що часті трахеїти, бронхіти або запальні процеси в легенях виникають саме в серпні? Сезонні прояви захворювань дихальної системи здатні привести до бронхіальної астми. На жаль, жертвами цієї хвороби стають навіть діти, а відсоток дорослого населення, котре живе з цим недугом, дуже великий. Найчастіше астматики стикаються із загостренням захворювання влітку. У цій статті ми розповімо причини, через які відбувається «літній спалах».

Дещо про бронхіальну астму та причини її появи

Бронхіальна астма – це хвороба дихальних шляхів, що носить хронічний запальний характер. Захворювання відрізняється підвищеною чутливістю, а також гострими реакціями на зовнішні фактори навколишнього середовища, і нерідко на внутрішні причини організму, що можуть викликати напади задухи. Тобто, астматики досить гостро реагують на пилок рослин, шерсть домашніх тварин, пил, різні алергени, вологість повітря. Напади можуть стати частішими і під час гострих респіраторних захворювань.

Основними причинами появи і розвитку бронхіальної астми є наступні:

  • спадковий фактор;
  • поява захворювання після затяжних бронхітів і частих ГРВІ.

У медицині астму поділяють на:

  • атопічну бронхіальну астму, яка загострюється від потрапляння в легені алергену;
  • інфекційно-залежну астму, що розвивається через ураження дихальних шляхів інфекцією.

Бронхіальна астма буває різних ступенів складності (легка, середньої важкості та важка). В особливо важких випадках призначається лікування з використанням гормонів.

Ви повинні знати, що займатися самолікуванням небезпечно! Якщо після перенесеного ГРВІ кашель не проходить більше двох тижнів, то вам обов’язково потрібна консультація пульмонолога. У Сумах «Мед-Союз» працює для вас! Ми з радістю допоможемо розібратися в причинах вашого кашлю. У нас можна зробити рентген грудної клітки, здати аналізи, пройти всі потрібні обстеження швидко і за доступними цінами!

Чому загострення астми виникають частіше за все влітку?

У зимовий період часу, коли все навколо замерзає, на вулиці нічого не цвіте, а також не поширюються різні грибки та пліснява, – напади бронхіальної астми трапляються рідше. Однак з початком травня і майже до перших заморозків, починають активно розмножуватися в повітрі різні грибки. Пік розмноження цвілі припадає на липень-серпень. Саме цей період особливо важко переносять астматики.

Варто також зауважити, що пилок квітучих рослин здатний викликати напади задухи. Починаючи з кінця квітня-початку травня, особливо небезпечним стає пилок таких дерев: берези, вільхи, клена, ліщини, ясена, верби, тополі. Якщо ж у людини починають проявлятися рецидиви в червні або серпні, то можливо організм гостро реагує на злакові трави: кострицю, рейграс, тонконогу і т.п. Трохи пізніше, до серпня-вересня, трави-бур’яни теж можуть викликати реакцію у астматиків. Полин, кропива, амброзія – всі ці рослини доставляють масу незручностей.

Що робити під час загострення бронхіальної астми?

Зазвичай люди, які страждають на астму, завжди мають з собою інгаляційні засоби, що можуть допомогти, якщо виникла різка алергічна реакція. Гормональні препарати знімають бронхоспазм, допомагаючи астматику відновити нормальне дихання. Такі медикаментозні засоби потрібно підбирати індивідуально, а допоможе в цьому пульмонолог. У «Мед-Союзі» компетентні фахівці розберуться в вашій проблемі. І якщо бронхіальна астма носить алергічний характер, то ми допоможемо виявити небезпечні для вас провокатори, якщо ви зважитеся здати аналізи на алергопроби. Тому при перших симптомах загострення, коли звичні препарати не дають потрібного ефекту, негайно зверніться до пульмонолога!

Бережіть своє здоров’я, зміцнюйте свій імунітет й імунітет ваших дітей, намагайтеся вберегтися від респіраторних інфекцій, завжди лікуйте кашель, яким би він легким вам не здавався. Відновлюйте своє здоров’я разом з «Мед-Союз»!

Telegram Viber Зателефонувати