Дефіцит вітаміну Д: симптоми, причини та лікування

01 Липня 2024
Дефіцит вітаміну Д: симптоми, причини та лікування

Вітамін Д часто пов’язують з міцністю кісток, формуванням скелету у дітей. Однак медицина доводить його вплив й на нервову систему, загальне самопочуття, настрій. Дефіцит даного мікроелементу може спричиняти ряд захворювань та небажаних проявів, яких можна уникнути. Його значення для організму часто недооцінене серед населення.

У даній статті ми розкажемо про важливість вітаміну Д для дітей та дорослих, методи діагностики та лікування при його дефіциті.

Функції вітаміну D в організмі людини

До групи вітаміну Д належать жиророзчинні вітаміни, серед яких Д2 та Д3 є найкориснішими для організму людини. Активна форма вітаміну Д2 засвоюється організмом з продуктів рослинного походження, таких як зернові культури, гриби шиітаке та ін. Д3 синтезується в шкірі під впливом ультрафіолетових променів. Джерелом мікроелементу виступають й продукти, зазвичай тваринного походження, такі як лосось, тунець, оселедець, яєчний жовток, печінка тріски.

Вітамін Д необхідний організму для:

  • здоров’я кісток, розвитку м’язів;
  • нормального засвоєння кальцію, магнію, фосфору;
  • функціонування захисної функції організму проти застудних, вірусних захворювань;
  • покращення імунітету;
  • забезпечення нормального гормонального фону;
  • нормалізації нервової системи.

Нестача вітаміну Д може бути причиною порушення роботи нервової системи, дисбалансу кальцію, магнію, фосфору в кістках та крові, що призводить до демінералізації та остеомаляції кісток. Дефіцит вітаміну може спровокувати розвиток різноманітних захворювань серцево-судинної системи, вірусних та бактеріальних хвороб, проблем із зором. Люди, які не отримують достатню кількість вітамінів групи Д та В, нерідко відчувають зниження емоційного фону, страждають на перепади настрою, безсоння. Дітям важливо приймати вітамін Д для попередження розвитку рахіту – викривлення кісток внаслідок недостатнього засвоєння кальцію та фосфору.

Дефіцит вітаміну Д у жінок та чоловіків: основні симптоми та причини

Визначити нестачу вітаміну Д за симптоматикою важко, проте при наявності нижче перерахованих станів варто звернутися за консультацією до сімейного лікаря:

  • періодичні судоми, болі в кістках та суглобах;
  • часті переломи та травмування;
  • емоційна нестабільність, тривожність;
  • поганий сон, швидка втомлюваність;
  • загострення різноманітних хвороб.

У жінок окрім даної симптоматики можливі збої менструального циклу, нестабільність емоційного фону, перепади настрою, апатія, втрата апетиту. 

Причини дефіциту вітаміну Д:

  1. Недостатнє перебування на сонці та вживання продуктів з вмістом вітаміну D.
  2. Резистентність організму до засвоєння вітаміну.

Діагностика та лікування дефіциту вітаміну D

Для дослідження рівня вітаміну Д необхідно здати біохімічний аналіз крові на 

вітамін D (кальциферол). За його результатами кваліфікований спеціаліст визначає необхідність приймання препаратів з вмістом даного мікроелементу. 

Для лікування та в профілактичних цілях доцільно подбати про раціон харчування та достатнє вживання продуктів, які містять в складі вітамін Д – риб’ячий жир, оселедець, скумбрія, лосось, яєчний жовток.

Важливо перебувати на сонці хоча б пів години, особливо в обідній час з 11 до 14.00, дбаючи про належний захист шкіри. 

Здати аналіз на дефіцити вітамінів, кальциферол, загальний аналіз крові та інші дослідження радимо в лабораторії приватного медичного центру Мед-Союз міста Суми. Для запису на прийом зателефонуйте за вказаними на сайті контактами.

Telegram Viber Зателефонувати