Цукровий діабет: симптоми та діагностика

26 Серпня 2024
Цукровий діабет: симптоми та діагностика

Цукровий діабет (або діабет) – це хронічне захворювання, яке з’являється внаслідок порушення обміну глюкози в організмі. Даний стан характеризується підвищеним рівнем цукру в крові (гіперглікемією) через недостатнє вироблення гормону інсуліну або неповноцінне його засвоєння.

Симптоми та типи цукрового діабету

Є три основні форми цукрового діабету:

  1. Діабет 1-го типу (інсулінозалежний).
  2. Діабет 2-го типу.
  3. Гестаційний діабет у вагітних.

На відміну від цукрового діабету 1-го типу, причини виникнення якого до кінця не з’ясовані, діабету 2-го типу у більшості випадків можна уникнути, ведучи здоровий спосіб життя зі збалансованим харчуванням та фізичною активністю. Гестаційний діабет може спостерігатися під час вагітності.

Існує й таке поняття, як предіабет. Даний стан характеризується підвищеним рівнем глюкози в крові, проте цей показник менший за поріг для встановлення діагнозу цукрового діабету. При появі тривожних симптомів варто звернутися до лікаря, який надасть рекомендації для подальших дій. Людям з підвищеним рівнем цукру радимо вести здоровий спосіб життя, збалансовано харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок – це допоможе уникнути цукрового діабету у майбутньому.

Цукровий діабет може проявлятися різними симптомами, які залежать від типу діабету та ступеня його важкості.

Основні ознаки цукрового діабету:

  1. Постійна спрага (полідипсія). Людина відчуває сильну та невтамовану спрагу.
  2. Часте сечовипускання (поліурія). Посилене утворення сечі є наслідком високого рівня глюкози в крові, яка не засвоюється організмом належним чином.
  3. Постійне відчуття голоду (поліфагія). Навіть після прийому їжі, хворий може відчувати голод через недостатнє надходження глюкози до клітин.
  4. Слабкість та втома. Енергетичний дефіцит, викликаний недостатнім засвоєнням глюкози клітинами, призводить до постійної втоми.
  5. Втрата ваги. Незважаючи на посилений апетит, людина може втрачати вагу, особливо при діабеті 1 типу.
  6. Затуманений зір. Високий рівень цукру в крові може впливати на стан очей, спричиняючи проблеми із зором.
  7. Повільне загоєння ран. Рани і порізи загоюються значно довше, ніж зазвичай.
  8. Часті інфекції. Особливо часто спостерігаються інфекції сечовивідних шляхів, шкірні інфекції.

Діагностика цукрового діабету

Для дослідження цукрового діабету використовують кілька методів:

  1. Вимірювання рівня цукру в крові вранці натщесерце. Якщо показник цукру в крові натще перевищує 7.0 ммоль/л, це може вказувати на наявність діабету.
  2. Оральний глюкозотолерантний тест (ОГТТ). Після вживання спеціального розчину глюкози вимірюється рівень цукру в крові через 2 години. Рівень цукру понад 11.1 ммоль/л вказує на діабет.
  3. Глікований гемоглобін (HbA1c). Цей аналіз показує середній рівень глюкози в крові за останні 2-3 місяці.
  4. Тест на глюкозу в сечі. Наявність глюкози в сечі може вказувати на високий рівень глюкози в крові, хоча цей тест менш точний.

Чому діабет не лікується?

Діабет може з’явитися у будь-якому віці. Вплинути на появу захворювання може надмірна вага, малорухливість, перенесені хвороби та інші фактори. Як наслідок підшлункова залоза не здатна виробляти достатню кількість гормону інсуліну або організм неефективно його засвоює.

На жаль, даний стан повністю вилікувати неможливо, він залишається з пацієнтом назавжди. Проте вчасне виявлення хвороби, лікування, рекомендації, які визначає кваліфікований лікар, можуть покращити якість життя та допоможуть підтримувати нормальний рівень цукру в крові.

Цукровий діабет є серйозним захворюванням, яке потребує своєчасної діагностику та постійного моніторингу. Розуміння основних симптомів та вчасне проходження діагностики можуть допомогти уникнути ускладнень та вплинути на якість життя пацієнтів.

Telegram Viber Зателефонувати