Що таке сечова кислота та як вона впливає на здоров’я людини?

16 Вересня 2024
Що таке сечова кислота та як вона впливає на здоров’я людини?

Сечова кислота – це речовина, яка утворюється внаслідок розкладання пуринів, компонентів багатьох продуктів харчування та клітин організму. У нормі дана речовина присутня в організмі кожної людини та допомагає в регулюванні багатьох важливих функцій клітин, підтриманні нормального формування кісток та суглобів тощо. Висока сечова кислота в крові може провокувати розвиток багатьох захворювань, таких, як подагра, сечокам’яна хвороба, серцево-судинні захворювання, порушення діяльності нервової системи.

Як сечова кислота впливає на організм?

Сечова кислота при підвищених її показниках в крові може негативно впливати на стан здоров’я людини та спровокувати розвиток таких захворювань:

  1. Подагра. Одне із найпоширеніших захворювань, пов’язане з підвищеним рівнем сечової кислоти. Кристали сечової кислоти накопичуються в суглобах, викликаючи гострий біль, запалення і набряки. Найчастіше уражаються суглоби стоп, пальців і колін.
  2. Сечокам’яна хвороба. Надлишок речовини сприяє утворенню каменів у нирках, що призводить до болю та проблем із сечовипусканням.
  3. Метаболічний синдром. Підвищений показник сечової кислоти асоціюється з ризиком появи захворювань серцево-судинного характеру, діабету та ожиріння.
  4. Захворювання нирок. Накопичення сечової кислоти здатне спричинити ушкодження нирок, що з часом призводить до порушення їх функцій

Понижена сечова кислота може стати причиною появи таких проявів, як депресивні стани, неврологічні захворювання та ін. Відхилення від норми показників речовини в організмі може проявлятися багатьма симптомами, про які ми поговоримо далі в статті.

Причини та симптоми підвищення сечової кислоти

Є декілька факторів, які можуть вплинути на високий рівень даної речовини в організмі:

  • Надмірне вживання продуктів з високим вмістом пуринів ( м’ясо, морепродукти, молочні продукти, алкогольні напої).
  • Ожиріння, в наслідок якого відбуваються збої обміну речовин, що може перешкоджати виведенню речовини з крові.
  • Порушення в роботі нирок може призводити до порушення процесу виведення сечової кислоти.
  • Генетична схильність до здатності накопичувати речовину в крові.

Високий рівень сечової кислоти може проявлятися багатьма симптомами, найпоширеніші серед яких – біль у суглобах (найчастіше в нічний час); надмірна чутливість, набряки в місцях нездорових суглобів; прояви болю при пересуванні; поява каменів у нирках, що проявляється болем у попереку та дисфункцією сечовипускання.

Діагностика та лікування підвищеного рівня сечової кислоти в клініці МЕД-СОЮЗ

У нашому медичному центрі в Сумах проводяться обстеження різного спрямування, у тому числі на визначення рівня сечової кислоти в крові:

  • Аналіз крові на визначення показників сечової кислоти. Біохімія крові дозволяє визначити рівень речовини в крові. Підвищені показники можуть вказувати на подагру, наявність каменів в нирках.
  • Аналіз сечі. Допомагає оцінити, наскільки ефективно нирки виводять сечову кислоту з організму. Це важливо для діагностики сечокам’яної хвороби.
  • УЗД нирок та суглобів. Застосовується для діагностики нирок з метою виявлення в них каменів або наявності кристалів сечової кислоти в суглобах.
  • Консультація лікаря. У клініці МЕД-СОЮЗ пацієнтів оглядають досвідчені лікарі, які проводять комплексну діагностику і визначають стратегію лікування.

В якості лікувальної терапії сімейний лікар або інший спеціаліст може призначити наступні методи:

  • Медикаментозна терапія. Для зменшення рівня даної речовини призначають препарати, які або зменшують її вироблення, або підвищують виведення з організму. Лікування може включати протизапальні препарати для полегшення симптомів подагри.
  • Дієтотерапія. Лікарі клініки МЕД-СОЮЗ допоможуть розробити спеціальну дієту, спрямовану на зниження рівня пуринів у раціоні. Рекомендується уникати продуктів, багатих на пурини (до даної категорії належать червоне м’ясо, субпродукти, деякі морепродукти) та обмежити алкоголь.
  • Фізична активність. Регулярні фізичні навантаження ефективні в підтриманні нормальної ваги та позитивно впливають на загальний метаболізм.
  • Профілактичні заходи. Пацієнти отримують рекомендації щодо способу життя, щоб уникати факторів, які можуть підвищувати рівень сечової кислоти: надмірне вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та неправильне харчування.

Здати аналізи крові та пройти повний комплекс обстежень з метою визначення рівня сечової кислоти в крові та призначення ефективного лікування радимо в клініці МЕД-СОЮЗ. Гарантуємо високу швидкість виконання аналізів в найкоротші терміни.

Telegram Viber Зателефонувати