Тонзиліт – сезонне захворювання, чи підступний хронічний ворог?

29 Листопада 2018
Тонзиліт – сезонне захворювання, чи підступний хронічний ворог?

У сучасному суспільстві, що розвивається, з огляду на безліч факторів які впливають на організм, зустрічається велика кількість пацієнтів, які відчувають дискомфорт в горлі. Коли вони отримують консультацію у різних спеціалістів(педіатрів, терапевтів, інфекціоністів та ін.), то багато хто забуває про важливий орган – піднебінні мигдалики, який по своїй суті є фільтром, бар’єром, важливим органом імунної системи, котрий захищає імунну систему від проникнення інфекцій. Тонзиліт – захворювання, з яким стикається все більше людей. Сьогодні ми розкажемо про причини його виникнення та розвитку в людському організмі.

Що таке «тонзиліт»?

Хронічний тонзиліт – це запалення піднебінних мигдалин, що виникає в аллергізованому зі зниженою реактивністю організмі. Багато хто з людей спочатку думає, що хворіє на звичайну інфекцію, котра безслідно піде з організму через тиждень! Та тонзиліт – це не про вірусну інфекцію… Розвиток хронічного тонзиліту і його ускладнень є, по своїй суті, різнобічним процесом, в результаті чого орган імунного захисту перетворюється в хронічний осередок інфекції.

Слід зазначити, що за даними ВОЗ понад 100 соматичних захворювань пов’язані з ангінами і хронічним тонзилітом! Виявлення гною в лакунах піднебінних мигдалин – один з найважливіших симптомів хронічного тонзиліту. Мигдалики у здорових людей містять невеликі щільні пробки. А ось хронічний декомпенсований тонзиліт характерезуеться не тільки наявністю місцевих симптомів, але і проявом декомпенсації у вигляді неприємного запаху з рота, рецидивуючих частих ангін, абсцесів, метатонзилярних ускладнень (ревматизм, ураження серця, нирок, суглобів) .

Важливо знати всім, що рецидивуючі запалення яєчників, простатити та безпліддя можуть на пряму бути пов’язані з інтоксикацією на фоні хронічного тонзиліту!!!

Як лікують тонзиліт?

Лікування цього захворювання може бути як консервативним так і хірургічним. Клініка «Мед-Союз» пропонує консервативне лікування хронічного тонзиліту на сучасному апараті «Тонзиллор-ММ», котрий не має аналогів у Сумах та Сумській області! Переваг такого лікування достатньо:

  • мінімальний дискомфорт для пацієнта;
  • максимально позитивний результат;
  • швидке лікування неприємного захворювання;
  • загальний гарний стан після лікування.

Що являє собою апарат «Тонзиллор-ММ»?

Не думайте, що простими інгаляціями та спреями ви зможете позбутися цієї неприємної хвороби. Якщо на хірургічне втручання ви не налаштовані, то найкращим способом буде лікування тонзиліту методом вакуумного промивання піднебінних мигдалин.

Процедура на апараті «Тонзиллор-ММ» відбувається у два етапа:

  1. Безпосередньо етап вакуумного промивання та обробка їх антисептичними розчинами.
  2. Етап введення лікарських засобів за допомогою низкочастотного ультразвукового впливу.

Така процедура сприяє глибокому очищенню мигдалини. Вакуумом відсмоктується гній, зовнішню сторону мигдалини очищують від білих гнійних бляшок (детрит них накладень), вимиваються казеозні пробки. Завдяки ультразвуку значно поліпшується мікроциркуляція крові, відбувається руйнування бактеріальних клітин.

Не слід боятися неприємних відчуттів! Перед проведенням процедури глотку місцево знеболюють, щоб уникнути блювотного рефлексу. Після цього відбувається щільне накладання спеціальної насадки у вигляді воронки. За допомогою вакуумного електровідсмоктувача в систему подається антисептичний озонований розчин, який проходить через ультразвуковий випромінювач, зрошує мигдалину, після цього знищуючи в банку електровідсмоктувача патологічний вміст мигдалини. Обробка однієї мигдалини триває від 20 до 60 секунд. Так само обробляється мигдалина з іншого боку.

Після цього використовується інший ультразвуковий випромінювач, з чашоподібним торцем, на якому знаходиться лікарський препарат. Апарат з ліками щільно притискається до поверхні мигдалини, і проводиться ультразвуковий вплив експозицією від 30 до 60 секунд.

Курс лікування на апараті «Тонзиллор-ММ» в середньому становить 6-8 процедур. Після проведених процедур може бути помірний дискомфорт в горлі, легка хворобливість, але ці явища швидко проходять.

Результати лікування

Після проходження курсу лікування на апараті «Тонзиллор-ММ» мигдалини зменшуються в розмірі, зникає дискомфорт в горлі, значно скорочується число загострень хронічного тонзиліту, подовжується термін ремісії. Повторювати курси лікування краще 2 рази в рік.

До видалення піднебінних мигдалин (тонзилектомії) наші лікарі вдаються тільки тоді, коли відновити функцію імунного органу вже неможливо.

Основними показами до проведення операції є:

  • часті спалахи хронічного стрептококового тонзиліту. Те, що збудником хвороби у пацієнта є саме стрептокок, повинен підтвердити аналіз крові на титр антистрептолизина. Його підвищення достовірно каже про реакцію організму на стрептокок. Якщо прийом антибіотиків не призводить до зниження титру, то мигдалини краще видалити, інакше існує високий ризик розвитку ускладнень;
  • збільшення розміру мигдалин. Розростання лімфоїдної тканини може викликати дискомфорт при ковтанні або синдрому нічного апное (затримки дихання уві сні);
  • ураження тканин серця, суглобів і нирок внаслідок інтоксикації організму. Щоб встановити зв’язок між запаленням мигдалин і порушеннями в роботі органів, пацієнта просять виконати так звані ревмопроби: пройти дослідження на С-реактивний білок, сіалові кислоти та ревматоїдний фактор;
  • паратонзилярний абсцес. Це стан, при якому запалення переходить з мигдалин на навколишні м’які тканини. Зазвичай патологію «заглушають» медикаментозними засобами, і тільки потім приступають до проведення операції;
  • неефективність консервативних методів терапії (включаючи прийом лікарських засобів, промивання, вакуумне видалення пробок з мигдалин і фізіопроцедури), рецидивуючі аднексити, простатити, безплідність.

Своєчасне звернення до компетентних фахівців, комплексне обстеження та лікування дозволить уникнути таких серйозних ускладнень. Правильне лікування сприятливо позначиться на загальному самопочутті та якості життя. Здоров’я – це найцінніше, що є у нас! Збережіть його, щоб насолоджуватися життям у всіх його проявах. Потурбуйтеся про себе та своїх рідних та близьких людей. Зателефонуйте вже зараз до нас, щоб дізнатися про деталі процедури!

З повагою медичний центр «Мед-Союз».

Telegram Viber Зателефонувати