Лікар призначив дакріоцисториностомію? Розбираємося, що до чого!

15 Квітня 2021
Лікар призначив дакріоцисториностомію? Розбираємося, що до чого!

Навколо деяких операцій існує занадто багато домислів. Хоча, насправді, саме по собі втручання є мінімальним та легко переноситься пацієнтом. Одна з таких операцій – Дакріоцисториностомія. 

Це методика лікування порушення відтоку сльози хірургічним шляхом. Вона дозволяє повернули функцію носослізного каналу до нормального функціонування та відновлює порушене сполучення між порожниною носа та слізним мішком.

 

Трохи анатоміі 

Сльози виробляються слізними залозами не тільки для зволоження ока, як вважає більшість, а й для забезпечення прозорості, очищення та живлення рогівки. Також сльози забезпечують адекватне заломлення світла у передній поверхні рогівки.

Отже, порушення їх функції через запалення слізного мішка, його звуження та непрохідності має досить серйозні наслідки. Такий стан має назву Дакріоцистит.

Серед причин появи дакріоциститу виділяють:

  • Процеси на тлі гострих та хронічних інфекцій.
  • Травма. 
  • Алергія, що впливає на очі або ніс.
  • Індивідуальні особливості будови носослізного каналу (часто у новонароджених).
  • Спазм слізного каналу.

Симптоми захворювання 

  • Больові відчуття та тиск при натисканні на внутрішній очний кут.
  • Припухлість.
  • Сльози виділяються із густим секретом.
  • Постійне виділення сліз з ока.
  • Почервоніння кон’юнктиви.

За таких проблем пацієнт частіше за все звертається до офтальмолога. Лікар в першу чергу зробить все можливе, щоб усунути стан консервативним шляхом. Це можуть бути місцеві препарати, промивання слізних шляхів, безопераційне розширення каналу. Але, якщо терапія не приносить бажаних результатів – вдаються до оперативного втручання з попередньою контрастною КТ за необхідності. 

Процес операції

Дакріоцисториностомія може виконуватись як із зовнішнім, так і із ендоскопічним доступом. Зовнішній має наступні недоліки:

  • тривале загоєння;
  • дискомфорт для пацієнта;
  • незадовільний косметичний ефект.

На фоні вищезазначеного лікарі медичного центру “Мед-Союз” виконують менш інвазивн та більш ефективну операцію –  ендоназальну мікроендоскопічну дакріоцисториностомію. Вона є більш комфортною для пацієнта, дозволяє попередити рецидив та не призводить до появи рубців. Таку операцію офтальмолог виконує у парі з оториноларингологами. 

На першому етапі під відеоконтролем із застосуванням сучасної відеоендоскопічної системи та хірургічного лазера через ніздрю оголюється слізна кістка та формується кісткове вікно розміром 1-1,5 см. Потім через слізні канальці вводиться зонд, за допомогою якого визначається слізний мішок і виконується широка резекція його передньої стінки. Далі перевіряється прохідність розчину через слізні канальці в порожнину носа, слізний мішок залишають відкритим, при необхідності в носослізному каналі на 2-3 тижні залишають м’який катетер.

Операція зазвичай практично відразу приносить полегшення та досить добре переноситься.

Підготовка до операції та постопераційний період

Для підготовки до операції лікар призначає стандартний перелік аналізів, необхідний перед проведенням операції під загальною анестезією. Також може знадобитися комп’ютерна томографія (КТ) слізних шляхів з контрастуванням, консультація анестезіолога, терапевта та інших спеціалістів (визначається в ході обстеження).

Протягом декількох днів після операції потрібно промивати сформований носослізний канал. Пацієнта в післяопераційному періоді спостерігають офтальмолог і оториноларинголог.

Ендоназальна мікроендоскопічна дакріоцисториностомія допомагає без будь-яких зовнішніх дефектів та травмувань усунути симптоми дакріоциститу, видалити осередок інфекції в слізному мішку, позбавити пацієнта від сльозотечі і попередити запальні захворювання очей.

Дакріоцисториностомія в МЦ «Мед-Союз» виконується:

  • тільки під загальним знеболенням;
  • під контролем навігації для максимальної точності втручання;
  • двома фахівцями – хірургом-оториноларингологом і офтальмологом.

При необхідності усунення будь-яких порушень з боку порожнини носа (наприклад, звуження носового ходу або викривленої носової перегородки) ЛОР-хірург проводить одномоментні операції.

Тож, ми радимо нашим пацієнтам не відкладати втручання, адже життя без дакріоциститу має набагато більше кольорів, а сама процедура є максимально комфортною та ефективною.

Чекаємо Вас на консультацію, будьте здорові!   

Telegram Viber Зателефонувати